Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatottak a szigorítások és a harmadik hullám Jász-Nagykun-Szolnok megye lakáspiacára

  • 2021.03.24.

Március második hetében közel 40 százalékkal nőtt a kereslet az előző héthez képest.

Megbolygatták az országos, ezen belül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok – azaz lakások és házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

Mi várható?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakáspiac idei teljesítményét. Összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek szintén segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Az is valószínűsíthető, hogy sokan az idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.”

Fontos tényező Balogh László szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon.

“Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac”

– tette hozzá.

Mi a helyzet a megyei piacon?

Az ingatlan.com elemzése szerint a szigorítások bejelentése miatt visszaeső kereslet március második hetében az elsőhöz képest kiugró mértékben, 40 százalékkal nőtt.

A megyében több mint 2 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra március közepén. A legnagyobb lakáskínálattal rendelkező településeken az eladó használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 90-327 ezer forint volt. A legmagasabb négyzetméterár Szolnokot jellemezte. Jászberényben 325 ezer, Karcagon 200 ezer, Törökszentmiklóson pedig 150 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár, míg Jászapátiban 100 ezer forint alatt volt.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!