Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatottak a harmadik hullám miatt elrendelt szigorítások a Baranya megyei lakáspiacra

  • 2021.03.17.

Heti összevetésben 30 százalékkal visszaesett az érdeklődés a Baranya megyében eladó lakóingatlanok iránt. Csökkent az eladásra kínált ingatlanok száma is.

A járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások országos szinten azonnal hatást gyakoroltak a lakáspiaci keresletre. Az országban eladásra hirdetett lakóingatlanok – lakások és családi házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent a bejelentések után – március 4-én csütörtökön és március 5-én pénteken – az egy héttel korábbihoz, azaz február végéhez képest – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Baranya megyei ingatlanpiaci keresletet, kínálatot és az árakat is bemutatja.

A megyében a járványügyi korlátozások bejelentése 30 százalékkal vetette vissza a használt lakások iránti érdeklődéseket és kevesebb új lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy héttel korábban. A március 8-án kezdődő héten azonban mind a kereslet, mind kínálat megkezdte a felzárkózást.

Mi várható a megtorpanás után?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“A szigorítások miatt bekövetkezett visszaesés átmenetinek tekinthető és várhatóan nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Baranya megyei lakáspiac idei teljesítményét. Az állami lakásprogram idei bővítése – többek között a kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége – élénkítik majd a lakáspiacot.”

Hozzátette: a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott lakásvásárlások egy részét a bizonytalanság visszahúzódásával, az átoltottság növekedése után már az idén pótolhatják az érintettek.

Az ingatlan.com szakértője kiemelte, hogy a lakáspiac egészének, ezen belül Baranya megyének is van egy alapvető motorja, amely válságidőszakokban is támaszt ad mind a keresletnek, mind a kínálatnak. A családi helyzet változása, például gyermekszületések vagy éppen párok összeköltözése miatt sokan eladják a meglévő ingatlanukat és keresnek nagyobbat, emellett a szülőktől elköltöző fiatalok, valamint az örökölt ingatlanok tulajdonosai is megjelennek piaci szereplőként. Ehhez jön extra lendületként, ha felívelő pályára áll a gazdaság, javul a lakossági bizalom és a bérek is emelkedést mutatnak.

Mit mutat a kínálati “árlista”?

Az ingatlan.com megyei összeállítása szerint a megyében március közepén összesen 5800 lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok. A lakáspiaci szempontból legerősebb településeken (Pécs, Komló, Mohács, Kozármisleny, Villány, Harkány, Szigetvár, Siklós) az eladó használt lakóingatlanok – lakások és családi házak – medián négyzetméterára 162-430 ezer forint volt. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

Az ingatlan.com előrejelzése szerint, a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után komolyabb élénkülésre lehet majd számítani az országos és a megyei lakáspiacon egyaránt.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!