Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hova költöztek a legtöbben Veszprém megyében? – Hogyan változtak a lakásárak az üdülőtelepüléseken?

  • 2022.03.28.

A kiköltözések továbbra is kulcsszerepet kapnak az országos, ezen belül a Veszprém megyei lakáspiacon is – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy mely Veszprém megyei településeken nőtt a legnagyobb mértékben a lakosok száma egy év alatt és ezzel párhuzamosan hogyan változott az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon.

Fogyatkozó nagyvárosok, gyarapodó vonzáskörzetek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az elemzést kommentálva azt mondta:

2021-ben is nagyon sokan választották Budapest és a nagyvárosok helyett a környékbeli településeket. A folyamatnak lendületet adott 2020-ban az úgynevezett karanténhatás, amelynek eredményeként számos család a városi lakásából kerttel, udvarral rendelkező házba költözött. Ezeknek a kínálata az agglomerációs körzetekben tavaly szélesebb és megfizethetőbb volt szinte az egész országban. A hivatalos adatok szerint mind a 18 megyeszékhelyen csökkent a lakosok száma. Idén január elején összesen 1,648 millióan laktak a szóban forgó nagyvárosokban, több mint 21 ezer fővel – azaz 1 százalékkal – kevesebben, mint egy évvel korábban.

A szakember hozzátette, figyelembe kell venni a lakosságszámok változásánál, hogy azt nemcsak a költözések, hanem a természetes demográfiai események, a születések és halálozások is befolyásolják.

Minden(ki)t visz az agglomeráció

Az ingatlan.com elemzése szerint az országos piacot nézve – 2022 és 2021 januárja között – Érd bővült a legnagyobb mértékben, a Budapest mellett lévő város lakossága 1445 fővel – 2,1 százalékkal – közel 72 ezresre nőtt. A népszerűség egyértelműen látszik a helyi ingatlanpiacon, hiszen az Érden eladásra kínált új és használt lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterára idén február végén 717 ezer forint volt, ez pedig kiugró, 35 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbihoz képest. Érd után az országos toplista második helyén a nyugati határ mentén lévő Rajka áll 567 fős növekedéssel, a harmadik pedig Gyömrő, amely szintén a fővárosi vonzáskörzethez tartozik, utóbbi településen a 394 fős növekedéssel párhuzamosan 23 százalékos drágulás ment végbe a lakáspiacon.

Az országos trendek a Veszprém megyei piacon is láthatóak, annyi különbséggel, hogy a Balaton-közeli településekre az ország minden tájáról jöhettek új lakosok. Az ingatlan.com adatai szerint a megyeszékhelyen, Veszprémben 805 fővel csökkent a lakosok száma.

“Fontos megjegyezni, hogy a nagyvárosokban a kiköltözések ellenére nem csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az eladó lakóingatlanokra azért továbbra is van kereslet. Veszprémben az eladásra kínált új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 47 százalékkal 669 ezer forintra emelkedett”

– tette hozzá Balogh László.

Emellett Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Lovas, Felsőörs és Alsóörs lakosságszáma 42-109 fővel nőtt egy év alatt. Ezzel párhuzamosan

  • Balatomalmádiban 30 százalékkal 821 ezer forintra,
  • Balatonfűzfőn 83 százalékkal 724 ezer forintra,
  • Lovason 162 százalékkal több mint 1 millió forintra,
  • Felsőörsön 25 százalékkal 651 ezer forintra,
  • Alsóörsön pedig 39 százalékkal 1,2 millió forintra emelkedett az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

A megye lakóingatlanpiacáról Veszprémi Gergely, a veszprémi Casanetwork Iroda tulajdonosa azt is elmondta:

A megyeszékhelyen bekövetkezett drágulás miatt egyre többen költöztek ki a környező kisebb településekre. Ez a hatás annyira erőteljes volt, hogy olyan kisebb településeken, amelyeken korábban 1-2 lakásadásvétel történt, többszörösére nőtt az ingatlanforgalom.

Veszprémi Gergely beszélt arról is, hogy Veszprém környékén egyre kevesebb az építésre alkalmas telek, így kis késéssel, de a kisebb településeken is megjelent a nagyvárosokra jellemző trend.

Marad ez a trend? 

Balogh László szerint az ingatlanpiacon látható év eleji mozgások alapján várhatóan folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések, valamint az üdülőkörzetek lakáspiacának erősödése. A háborús helyzet miatt bekövetkező gazdasági és pénzügyi változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. A szakember úgy véli, a saját célra lakást vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe pedig jelentősen felértékelődhet.

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!