Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hova költöztek a legtöbben Tolna megyében? – Hogyan változtak a lakásárak az agglomerációs településeken?

  • 2022.03.28.

A kiköltözések továbbra is kulcsszerepet kapnak az országos, ezen belül a Tolna megyei lakáspiacon is – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy mely Tolna megyei településeken nőtt a legnagyobb mértékben a lakosok száma egy év alatt és ezzel párhuzamosan hogyan változott az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon.

Fogyatkozó nagyvárosok, gyarapodó vonzáskörzetek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az elemzést kommentálva azt mondta:

2021-ben is nagyon sokan választották Budapest és a nagyvárosok helyett a környékbeli településeket. A folyamatnak lendületet adott 2020-ban az úgynevezett karanténhatás, amelynek eredményeként számos család a városi lakásából kerttel, udvarral rendelkező házba költözött. Ezeknek a kínálata az agglomerációs körzetekben tavaly szélesebb és megfizethetőbb volt szinte az egész országban. A hivatalos adatok szerint mind a 18 megyeszékhelyen csökkent a lakosok száma. Idén január elején összesen 1,648 millióan laktak a szóban forgó nagyvárosokban, több mint 21 ezer fővel – azaz 1 százalékkal – kevesebben, mint egy évvel korábban.

A szakember hozzátette, figyelembe kell venni a lakosságszámok változásánál, hogy azt nemcsak a költözések, hanem a természetes demográfiai események, a születések és halálozások is befolyásolják.

Minden(ki)t visz az agglomeráció

Az ingatlan.com elemzése szerint az országos piacot nézve – 2022 és 2021 januárja között – Érd bővült a legnagyobb mértékben, a Budapest mellett lévő város lakossága 1445 fővel – 2,1 százalékkal – közel 72 ezresre nőtt. A népszerűség egyértelműen látszik a helyi ingatlanpiacon, hiszen az Érden eladásra kínált új és használt lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterára idén február végén 717 ezer forint volt, ez pedig kiugró, 35 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbihoz képest. Érd után az országos toplista második helyén a nyugati határ mentén lévő Rajka áll 567 fős növekedéssel, a harmadik pedig Gyömrő, amely szintén a fővárosi vonzáskörzethez tartozik, utóbbi településen a 394 fős növekedéssel párhuzamosan 23 százalékos drágulás ment végbe a lakáspiacon.

Az országos trendek a Tolna megyei piacon is láthatóak. A megyeszékhelyen, Szekszárdon 632 fővel csökkent a lakosok száma, Pakson pedig 356 fős csökkenés volt. Ezzel párhuzamosan több környékbeli település és üdülőkörzet növekedést könyvelhetett el.

“Fontos megjegyezni, hogy a nagyvárosokban a kiköltözések ellenére nem csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az eladó lakóingatlanokra azért továbbra is van kereslet. Szekszárdon és Pakson az eladásra kínált új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 14 százalékkal 348 ezer, illetve 21 százalékkal 422 ezer forintra emelkedett”

– tette hozzá Balogh László.

A megyében például Sióagárd, Györköny, Dunaszentgyörgy, Kaposszekcső, Simontornya és Fadd lakosságszáma 13-28 fővel nőtt. Ezzel párhuzamosan

  • Sióagárdon 37 százalékkal 194 ezer forintra,
  • Györkönyön 15 százalékkal 187 ezer forintra,
  • Dunaszentgyörgyön 20 százalékkal 187 ezer forintra,
  • Faddon pedig 52 százalékkal 235 ezer forintra,
  • Kaposszekcsőn 6 százalékkal 149 ezer forintra,
  • Simontornyán 30 százalékkal 134 ezer forintra emelkedett az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

A megyei lakáspiac helyzetéről Sótonyi Babett, az I.H.B. Quadrans Kft. ügyvezető igazgatója azt is elmondta: az elmúlt időszakra jellemző volt, hogy a lakásvásárlók a kisebb településeken vettek ingatlant. Ebben szerinte szerepet játszhatott, hogy például Pakson emelkedtek az árak, emellett az a különböző otthontámogatási kedvezmények is erősíthették ezt a tendenciát. Összességében pedig a Paks vonzáskörzetében lévő településeken komolyabb drágulás ment végbe.

Marad ez a trend? 

Balogh László szerint az ingatlanpiacon látható év eleji mozgások alapján várhatóan folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések lakáspiacának erősödése. A háborús helyzet miatt bekövetkező gazdasági és pénzügyi változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. A szakember úgy véli, a saját célra lakást vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe pedig jelentősen felértékelődhet.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!