Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan alakultak Csongrád-Csanád vármegyében a lakásárak?

  • 2023. október 17.

A következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Csongrád-Csanád vármegyei piacon egyaránt, ami jól is jöhet a megtorpanás után. Ugyanis számottevően átformálódott a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak”

– mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Árak, városok, változások 

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14 százalékkal 370 ezer, illetve 12 százalékkal 315 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást. 

Az elemzés szerint Csongrád-Csanád vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 550 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 538 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 40 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 39,9 millió forint volt. Ez a gyakorlatban stagnálást jelent, azaz kisebb lakások kerültek fölénybe a vármegye piacán. 

Szegeden az átlagos négyzetméterár 660 ezer forintot tett ki, ami alig tér el a tavalyi 664 ezer forinttól. Az szegedi lakóingatlanok 49,9 millió forintos átlagára szintén megegyezik az egy évvel korábbival. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Makón és Csongrádon az átlagos négyzetméterár 257-388 ezer forintra változott a tavalyi 200-349 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 20-29,6 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 19,5-30 millió forintról volt szó. 

Mi vár a piacra? Visszatérhetnek a csokos vevők

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nemcsak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!