Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Háromszoros bővülés az új lakások Komárom-Esztergom megyei piacán – mit hozhat a jövő?

  • 2021.05.17.

Több, mint háromszorosára nőtt a 10 ezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Komárom-Esztergom megyében 2015 és 2020 között.

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Komárom-Esztergom megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt. Az ingatlan.com Komárom-Esztergom megyei újlakáspiacról szóló elemzése bemutatja, hogyan alakult a megyében az újlakásátadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Kiderül az elemzésből az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa miatt. 

Hatalmas bővülés

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakásátadást jelentett a 2015-ös 7,7 új lakással szemben. Azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. 

Az új lakóingatlanok Komárom-Esztergom megyei piaca közel ilyen jól teljesített. 2020-ban 306 új lakást adtak át a megyében ez az adat 2015-ben pusztán 95 volt. Tízezer lakosra 10,2 lakás jutott 2020-ban, ez majdnem háromszoros növekedésnek felel meg 2015-ös 3,2 lakáshoz képest. A teljes megyei lakásállományra vetítve 0,07 százalékról 0,24 százalékra nőtt az új lakások aránya.  

Mi a magyarázata a bővülésnek? És a csökkenésnek?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az, hogy a járvány évében a megyei újlakáspiac annak köszönhetően nem esett vissza jelentősen, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően 1-2 évvel korábban indult.”

Hozzátette:

“A pandémia kedvezőtlen hatása tehát nem látszik az újlakásátadások számában drasztikusan, ám a lakásépítési kedven komolyabb nyomot hagyott. Komárom-Esztergom megyében 484 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évekre jellemző 700-900 darabos engedélyszámmal. A csökkenésben a pandémia mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.”

Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra és várhatóan a jövőben is kitarthat a fejlődés, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a kedvezményes áfa tartósan megmaradjon. 

Árak, megyék, jövőkép

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránti érdeklődők száma 98 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. Komárom-Esztergom megyében Tatabányán, Komáromban és Esztergomban volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 433-664 ezer forint volt.

Az érdeklődők számának jelentős növekedése igaz sok más megye piacára is. Ez  összhangban van az elmúlt években kialakult trenddel: az utóbbi években ugyanis Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt, ez a folyamat pedig várhatóan a jövőben újabb lendületet kaphat.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!