Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Felemás a lakáspiaci kép Csongrád-Csanád megyében is

  • 2021.11.22.

Tízezer lakosra országszerte 10,1 új lakás jutott az első félévben, ez javulást jelent az egy évvel korábbi 8,9 és a tavalyelőtti 6,6 lakáshoz képest.  Csongrád-Csanád megyében pedig 5,5 lakás épült tízezer lakosra vetítve. 

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Csongrád-Csanád megyei lakáspiac. Változott a lakosságarányos megyei rangsor, az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál ugyanakkor csak mérsékelt növekedésről van szó – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely ismerteti azt is, hogy mi a helyzet és milyen árak jellemzőek Csongrád-Csanád megyében. 

Csere az országos lista élén

Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. 2021 első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1 lakással a harmadik. Érdekesség, hogy 2015-től 2019-ig minden év első felében Győr-Moson-Sopron volt a listavezető.

Az idei év első felében Csongrád-Csanád megyében tízezer lakosra vetítve 5,5 új lakás épült, ami elmarad az országos átlagtól. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében.” 

 Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy mivel Szeged egyetemváros, a diákok és a munkába álló friss diplomások keresletet generálhatnak hosszú távon, a megyeszékhely és az ahhoz tartozó agglomeráció ingatlanpiacán. Ennek eredményeként a megyei ingatlanpiac is élénkülhet, ha a járvány okozta bizonytalanság eltűnik a gazdaságból.

Élénkülés, jókora eltérésekkel

Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt. Balogh László azt mondta:

“Az adatokból az látszik, hogy különvált az új és használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok drágulása valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagárak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt.”

Azt is hozzáfűzte: az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen  van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat.

Mennyibe kerülnek a lakóingatlanok a megyében? 

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat. Igaz ez Csongrád-Csanád megyére is. Szegeden az eladásra váró új lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak, valamint lakások – átlagos négyzetméterára 648 ezer forintot tett ki. A használt szegedi lakóingatlanok ára pedig 467 ezer forintot tett ki.

A használt lakóingatlanokat nézve a megyében jelentősebb kínálattal rendelkező városai közül 

  • Csongrádon 173 ezer forintos, 
  • Makón 174 ezer forintos, 
  • Szentesen 209 ezer forintos, 
  • Hódmezővásárhelyen 270 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a használt lakóingatlanokat. 

A szegedi agglomerációba tartozó Deszken pedig 445 ezer forint volt a négyzetméterár a kínálati piacon.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!