Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Erre számíthatnak a bérlők Somogy vármegyében

  • 2023. szeptember 7.

Emelkedés jellemezte a Somogy vármegye lakbéreket az elmúlt időszakban. Ez összhangban van az országos folyamatokkal – áll az ingatlan.com elemzésében, amely a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait. 

Változások rövid és hosszú távon 

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Somogy vármegyét magában foglaló dél-dunántúli régióban júliusban 102 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben. Ez az érték jóval meghaladja az országos lakbérindexet, amely 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben a régiós lakbérek 11 százalékkal nőttek, szemben az országos 13 százalékos emelkedéssel.

Augusztusban pedig a vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 160 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 120 ezer forinttal. A vármegyeszékhelyen, Kaposváron 100 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 95 ezer forintot tett ki. 

A vármegye albérlet- és lakáspiacát a balatoni települések határozzák meg. Ugyanakkor tudni kell, hogy az érintett településeken a szokásostól eltérő módon értelmezhető az albérletpiac, hiszen többségében nyaralásra kiadó ingatlanok szerepelnek a kínálatban. Az érintett települések közül Siófokon 150 ezer forintról 180 ezer forintra, Zamárdiban 200 ezer forintról 325 ezer forintra, Balatonföldváron 64 ezer forintról 133 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj.

 

Így fut neki a tanévkezdésnek az országos albérletpiac

“Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette:

Már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent. A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Az elemzés szerint a legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Győrben augusztusban 160 ezer forintért, Pécsen 140 ezer forintért, Szegeden is 140 ezer forintért, Debrecenben 180 ezer forintért, Miskolcon 100 ezer forintért, Nyíregyházán 135 ezer forintért, Kecskeméten és Szombathelyen egyaránt 130 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!