Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Eltérő irányt választott az új és a használt lakások piaca – mi történt Győr-Moson-Sopron megyében?

  • 2021.11.22.

Tízezer lakosra országszerte 10,1 új lakás jutott az első félévben, ez javulást jelent az egy évvel korábbi 8,9 és a tavalyelőtti 6,6 lakáshoz képest. Győr-Moson-Sopron megyében pedig 13,2 lakás épült tízezer lakosra vetítve. 

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Győr-Moson-Sopron megyei lakáspiac. Változott a lakosságarányos megyei rangsor, az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál ugyanakkor csak mérsékelt növekedésről van szó – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely ismerteti azt is, hogy mi a helyzet és milyen árak jellemzőek Győr-Moson-Sopron megyében. 

Csere az országos lista élén

Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. 2021 első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1 lakással a harmadik. Érdekesség, hogy 2015-től 2019-ig minden év első felében Győr-Moson-Sopron volt a listavezető.

Az idei év első felében Győr-Moson-Sopron megyében tízezer lakosra vetítve 13,2 új lakás épült, ami meghaladja az országos átlagot. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében valamint Győr évek óta stabil helyezésében.” 

 Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy mivel Győrben egyetem működik, a diákok és a munkába álló friss diplomások keresletet generálhatnak hosszú távon, a megyeszékhely és az ahhoz tartozó agglomeráció ingatlanpiacán. 

Emellett a megye iparilag az egyik legfejlettebb térség az országban, ezért távolabbról is jönnek munkavállalók, ők szintén támaszt adnak az ingatlanpiaci keresletnek. Ennek eredményeként a megyei ingatlanpiac is élénkülhet, ha a járvány okozta bizonytalanság eltűnik a gazdaságból.

Élénkülés, jókora eltérésekkel

Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt.  Balogh László azt mondta:

“Az adatokból az látszik, hogy különvált az új és használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok drágulása valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagárak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt.”

Azt is hozzáfűzte: az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen  van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat.

Mennyibe kerülnek a lakóingatlanok a megyében? 

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat. Igaz ez Győr-Moson-Sopron megyére is. Győrben az eladásra váró új lakóiningalanok – sor-, iker- és családi házak, valamint lakások – átlagos négyzetméterára 567 ezer forintot tett ki. A használt győrii lakóingatlanok ára pedig 521 ezer forintot volt. 

A használt lakóingatlanokat nézve a megye jelentősebb kínálattal rendelkező városai közül 

  • Pannonhalmát 403 ezer forintos, 
  • Hegyeshalmot 407 ezer forintos, 
  • Kapuvárt 317 ezer forintos, 
  • Csornát 240 ezer forintos, 
  • Mosonmagyaróvárt 461 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. 

Sopronban pedig 493 ezer forintért kínálták eladásra a használt lakóingatlanok négyzetméterét.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!