Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Élénkülő kereslet a Fejér megyei lakáspiacon, de mi a helyzet a felújítandó lakásokkal és házakkal?

  • 2021.04.16.

Erőteljesen, 38 százalékkal nőtt a Fejér megyei használt lakások és házak iránti kereslet az idén.  Az érdeklődők 30 százaléka keresett felújítandó lakóingatlant.

Felélénkült a használt lakóingatlanok iránti kereslet az idén Fejér megyében – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Fejér megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal.

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette:

“2021 első három hónapjában – az előző év azonos időszakához képest – jelentősen, 38 százalékkal nőtt a Fejér megyei eladó használt lakások és házak iránti érdeklődők száma, de a felújítandó lakóingatlanok aránya a teljes keresleten belül lényegében stagnált, az érintettek 30 százaléka nézett ilyen ingatlant.”

A szakember szerint a megyei lakóingatlanok iránti kereslet felfutása mellett az országos tendenciával ellentétben azért nem nőtt a felújítandók aránya, mert sokan a Velencei-tó-partján lévő ingatlanokat keresik, főként második ingatlannak, nyaralásra, nem feltétlenül állandó lakhatásra. Az ilyen ingatlanokra pedig nem jár az állami támogatás. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Fejér megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 2600 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 268 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 392 ezer forintos összeg jellemezte. 

Székesfehérváron a korszerűsítendőként eladásra kínált lakóingatlanokat 424 ezer forintért hirdették a tulajdonosok, míg a felújítottakat 479 ezer forintért. A megye többi települése közül például Velencén a felújítandó házaknál és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 491 ezer forint volt, Gárdonyban 398 ezer, Kápolnásnyéken 361 ezer, Dunaújvárosban 276 ezer, Bicskén 251 ezer, Móron pedig 255 ezer forintra rúgott a felújítandó lakások átlagos négyzetméterára. 

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Fejér megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!