Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Tolna megyében

  • 2021.04.16.

Idén a megyei eladó használt házak és lakások iránt érdeklődők 40 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Fokozódott a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Tolna  megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Tolna megyében komolyabb növekedés ment végbe: használt lakóingatlanok iránt érdeklődők 40 százaléka nézett ilyen ingatlant, szemben az egy évvel korábbi 33 százalékos aránnyal. 

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülésésére számítani lehetett. Ez a folyamat elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Tolna megyei lakáspiacot bemutató elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen közel 1000 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 129 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 260 ezer forintos összeg jellemezte. 

Szekszárdon a korszerűsítendő lakóingatlanokat 243 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte, a felújítottak esetében ugyanez 341 ezer forintot tett ki. A felújítandó lakások és házak átlagos négyzetméterára Pakson 253 ezer, Dombóváron 123 ezer, Dunaföldváron 191 ezer forint volt.  

Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Tolna megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!