Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Komárom-Esztergom megyében

  • 2021.04.16.

Idén a megyei eladó használt lakóingatlanok – házak és lakások – iránt érdeklődők közel 34 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Nagyobb szeletet kaphatnak az idén a használt lakóingatlanok piacán a felújítandó házak és lakások, a kereslet ugyanis erősödött irántuk – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében,  amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Komárom-Esztergom megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az év első három hónapjában a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Vagyis erősödött a kereslet irántuk. Komárom-Esztergom megyében az országos átlagnál nagyobb mértékű volt növekedés: az idén az érdeklődők 34 százaléka keresett korszerűsítésre váró lakóingatlant, szemben az egy évvel korábbi 28 százalékkal.

“Nem meglepő a felújítandó házak és lakások iránti kereslet felfutása, a januárban elindult állami lakásfelújítási program miatt számítani lehetett erre. A feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érhető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Komárom-Esztergom megyei elemzése szerint április közepén összesen több mint 1400 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 263 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 362 ezer forintos összeg jellemezte. 

A megyeszékhelyen korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 336 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújított tatabányai házak és lakások esetében ugyanez az összeg 380 ezer forint volt. A megye többi települése közül például Esztergomban a felújítandó házak és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 288 ezer forintot tett ki, a komáromi kínálatban szereplő felújítandó ingatlanok esetében 279 ezer forintra rúgott, Tatán pedig 331 ezer forintra rúgott.  

Balogh László szerint a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Komárom-Esztergom megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!