Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Hajdú-Bihar megyében

  • 2021. április 16.

Idén az eladó használt lakóingatlanok – házak és lakások – iránt érdeklődők közel 23 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Hajdú-Bihar megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Hajdú-Bihar megyében hasonló mértékben nőtt a kereslet a felújítandó lakóingatlanok iránt: idén közel 23 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi kevesebb, mint 21 százalékkal. 

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Hajdú-Bihar megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 3700 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 320 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 453 ezer forintos összeg jellemezte. 

Debrecenben a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 410 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 496 ezer forintért. A megye többi települése közül például Hajdúszoboszlón a felújítandó házak és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 260 ezer forint volt, Hajdúböszörményben 203 ezer forintot, Hajdúsámsonban 238 ezer forintot, Berettyóújfaluban 202 ezer forintot, Balmazújvárosban pedig 165 ezer forintot tett ki a felújítandó lakások négyzetméterára. 

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Hajdú-Bihar megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!