Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Békés megyében

  • 2021. április 16.

Idén a megyében eladó használt lakóingatlanok – házak és lakások – iránt érdeklődők közel 40 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb összefoglalójából, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Békés megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását, egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújtandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Békés megyében nagyobb mértékben nőtt a kereslet a felújítandó lakóingatlanok iránt: az érdeklődések közel 40 százalékát adták, szemben az egy évvel korábbi 36 százalékkal. 

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Békés megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 1200 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 82 ezer forint volt, a felújítottaknál 209 ezer forintos összeg jellemezte. 

Békéscsabán a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 172 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 269 ezer forintért. A megye többi települése közül például Gyulán a felújítandó házaknál és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 220 ezer forintot tett ki. Ugyanez Orosházán 100 ezer, Szarvason 120 ezer, Újkígyóson 116 ezer, Békésen 99 ezer, Sarkadon pedig 66 ezer forint volt.  

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Békés megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!