Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Baranya megyében

  • 2021.04.16.

Idén az eladó használt lakóingatlanok – házak és lakások – iránt érdeklődők közel 28 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Baranya megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását, egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Baranya megyében hasonló mértékű volt a változás: az érdeklődők közel 28 százaléka keresett felújítandó lakóingatlant, szemben az egy évvel korábbi 26 százalékkal. 

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Baranya megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 4700 eladó használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében a legalacsonyabb átlagos négyzetméterár 204 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 349 ezer forintos összeg jellemezte. 

Pécsett a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 295 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 376 ezer forintért. A megye többi települése közül például Harkányban a felújítandó házaknál és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 149 ezer forint volt, Mohácson 123 ezer, Komlón 114 ezer, Kozármislenyben 211 ezer, Siklóson 175 ezer forintot, Szentlőricen pedig 199 ezer forintért kínálták eladásra a felújítandó lakások négyzetméterét. 

Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Baranya megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!