Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A kisebb lakóingatlanok kerültek túlsúlyba Veszprém vármegyében és több balatoni településen is 

  • 2023. október 17.

A következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Veszprém vármegyei piacon egyaránt, ami rá is fér a piacra, amely az elmúlt időszakban átalakult, ennek eredményeként pedig megtorpant. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak”

– mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14 százalékkal 370 ezer, illetve 15 százalékkal 332 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást. 

Árkörkép a Veszprém vármegyéből 

Az elemzés rámutat egy érdekes ellentétre, amely több vármegyére, így Veszprémre is igaz. Mégpedig arra, hogy az átlagos négyzetméterárak változásával ellentétesen mozgott a lakóingatlanok átlagára. Ez pedig azzal magyarázható, hogy a kínálatban túlsúlyba kerültek a kisebb alapterületű lakások. Az elemzés szerint Veszprém vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 663 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 675 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 60 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 69,9 millió forint volt. Ez pedig azt jelzi, hogy kisebb lakások kerültek fölénybe a vármegye piacán. 

Veszprémben az átlagos négyzetméterár 732 ezer forintot tett ki, ami lényegében megegyezik az egy évvel korábbi 730 ezer forinttal. Az veszprémi lakóingatlanok 49,9 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató balatoni települések közül Balatonfüreden, Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn 734 ezer – 1,04 millió forintos az idén szeptemberi átlagos négyzetméterár, ami nem jelent lényeges változást a 709 ezer – 1,04 millió forintos tizenkét hónappal ezelőttihez képest. A szóban forgó településeken a lakóingatlanok 81,5-132,5 milliós átlagáron vannak jelen idén, míg tavaly ugyanezeken a településeken az árak 80,6-139 millió között mozogtak. Pápán, Tapolcán és Ajkán az átlagos négyzetméterár 418-497 ezer forintra változott a tavalyi 336-490 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 28,3-39,5 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 33,9-39,9 millió forintról volt szó. 

 

A csokos vevők jöhetnek a piacra

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!