Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Magyarország–Portugália másképp: hol, mennyit kell dolgozni egy saját ingatlanért?

  • 4 perc olvasási idő
  • 2021. június 15.

A Magyarország–Portugália labdarúgó EB nyitómérkőzésének apropóján készített elemzésünk a 2020-as országos nettó átlagfizetések fényében összevetette, egy lisszaboni és egy budapesti ingatlan esetében hány évig kell félretenniük a szurkolóknak ahhoz, hogy megvásárolhassák a kiszemelt ingatlant. Ha pedig már összevetjük a két főváros árait, nem maradhatnak ki az összeállításból a balatoni és a portugál óceánparti nyaralók sem. Vajon melyik az olcsóbb? 

A Magyarország-Portugália labdarúgó EB nyitómérkőzés apropóján készített elemzésünk a 2020-as országos nettó átlagfizetések fényében összevetette, egy lisszaboni és egy budapesti ingatlan esetében hány évig kell félretenniük a szurkolóknak ahhoz, hogy megvásárolhassák a kiszemelt ingatlant. Ha pedig már összevetjük a két főváros árait és kínálatát, nem maradhatnak ki az összeállításból a balatoni és a portugál óceánparti nyaralók sem. Vajon melyik az olcsóbb? 

Egy 100 négyzetméteres budapesti lakásért 34 százalékkal rövidebb ideig kell dolgozni a nettó átlagfizetések alapján, mint Portugália fővárosában, Lisszabonban. A nyaralók esetében azonban fordított a helyzet. A Magyarország–Portugália labdarúgó EB nyitómérkőzésének apropóján készített összeállításunk a 2020-as országos nettó átlagfizetések fényében összevetette a két ország fővárosi és legnépszerűbb népszerű nyaralócélpontok 2021 májusi ingatlanárait.

Hány év kell hozzá?

Portugália fővárosában, Lisszabonban az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára májusban 4825 euró volt, ami a mostani árfolyamon közel 1,7 millió forintot jelent. Vagyis egy 100 négyzetméteres lakás majdnem 170 millió forintos áron szerepel a kínálatban. Budapesten az ingatlan.com adatai szerint 750 ezer forint a használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon, azaz 75 millió forint lenne egy 100 négyzetméteres lakóingatlan, vagyis a lisszaboni összeg kevesebb mint fele. A tavalyi nettó átlagfizetések alapján a szóban forgó lisszaboni lakáshoz 34 évi jövedelemre van szükség, Budapesten viszont elég ehhez 22,5 év. Összességében tehát a magyaroknak 34 százalékkal rövidebb idő alatt jöhet össze egy fővárosi lakás.

Mennyibe kerül egy 100 négyzetméteres fővárosi, illetve egy Balaton vagy- óceánparti ingatlan és hány évnyi nettó átlagjövedelem szükséges a megvásárlásához

A vízpartokon a portugálok örülhetnek jobban

Más a helyzet, ha a két ország legnépszerűbb nyaralótérségeiben eladó ingatlanokat hasonlítjuk össze. A portugáliai toplisták szerint Algarve régióban találhatók a legszebb óceánparti strandok, amikhez Lagos városa van a legközelebb. Az itt található lakóingatlanok átlagos négyzetméterára májusban 2672 euró volt, vagyis közel 936 ezer forint. Ehhez képest a Balatonnál az egyik legkeresettebb városban, Siófokon 772 ezer forintos átlagos négyzetméteráron hirdették az eladó ingatlanokat. A 2020-as portugáliai átlagfizetés mellett majdnem 19 évig kellene félretenni egy 100 négyzetméteres lagosi ingatlanért. Ezzel szemben egy ugyanekkora siófoki ingatlanhoz 23,2 évnyi hazai nettó átlagfizetésre volna szükség, ami majdnem 23 százalékkal több időt jelent.

Adatok forrása: ingatlan.com, Eurostat, Idealista.pt

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!