Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kapósabbak lettek a felújításra váró ingatlanok

A lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően, főként Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon lettek népszerűbbek a használt lakások.

Ahogy arra számítani lehetett, a januártól elindult államilag támogatott lakásfelújítási program lendületet adott a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletnek. Az ingatlan.com több mint 104 ezer hirdetés alapján készített elemzést, amely a felújítandó és közepes állapotúként eladásra hirdetett, illetve a felújított, újszerű és jó állapotú használt lakóingatlanok iránti kereslet megoszlását mutatja be.

“Az idei első negyedévben a használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések 30 százaléka nézett felújítandó lakást vagy házat, tavaly viszont csak a 28 százalékuk, tehát felerősödött a kereslet.”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: A felfutás érthető, hiszen a felújítandó lakóingatlanok olcsóbbak, gyermekes háztartások által igénybe vehető maximum 3 millió forintos állami támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. A felújított ingatlanok ára ugyanis jelentősen emelkedett az elmúlt 5-6 évben.

“Ráadásul egy költözés után sok esetben amúgy is kisebb-nagyobb korszerűsítéssel, sokszor minimum egy festéssel kezdenek az új lakók. Ezekre a munkálatokra viszont most állami támogatást is igényelhetnek.”

– fogalmazott a szakember.

Jelentősek a különbségek

Az országos viszonylatban ugyanakkor jelentős különbséget mutat az érdeklődések eloszlása. A növekedés elsősorban a Budapesten és Pest megyén kívüli használt ingatlanok piacán érezhető, mert a fővárosban és annak agglomerációjában továbbra is a potenciális vásárlók egynegyede érdeklődött felújítandó ingatlanok iránt. Idén a legnagyobb arányban Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Tolna és Nógrád megyékben érdeklődtek felújítandó ingatlanok iránt, mivel az érdeklődések 38-43 százaléka érkezett korszerűsítendő lakásokra és házakra. A tavalyi első negyedévhez képest ez átlagosan 5 százalékpontnyi növekedést jelent a felsorolt megyékben.

Diagram a budapesti használt lakások és házak átlagos kínálati négyzetméteráráról, 2021 áprilisában kerületi bontásban.

Mennyibe kerülnek?

A felújítandó lakások mindenhol jóval olcsóbbak, mint az újszerű társaik az ingatlan.com adatai szerint. Az átlagos kínálati négyzetméterárakat tekintve, a fővárosban a felújítandó lakásokat április elején 637 ezer forintért kínálták eladásra. Ez azonban az újszerű társaiknál 20 százalékkal drágább, itt 768 ezer forint. Tetemes a különbség megyeszékhelyeken is. A korszerűsítendő lakóingatlanokat 320 ezer forintos átlagos négyzetméteráron hirdették a tulajdonosok. Mindeközben a felújított társaikat 417 ezer forintért, vagyis utóbbiak 30 százalékkal voltak drágábbak.

Diagram a használt lakások és házak átlagos kínálati négyzetméterárakról 2021 áprilisában

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!