Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ingatlanközvetítés a Balatonon: élet a franchise hálózat és Budapest után

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

Mi a különbség a franchise hálózat és az önálló ingatlanközvetítői iroda között? Mennyiben különbözik a budapesti és a balatoni ingatlanpiac? Erről beszélgettünk Kiss Lizával, a BalatonHáz Ingatlan tulajdonosával, aki miután egy nagy ingatlanközvetítői hálózatnál kezdte el pályafutását. Később saját irodát nyitott, most pedig Budapestet a Balatonra cserélte.

Kiss Liza, a BalatonHáz Ingatlan tulajdonosa

Pályafutás

Ön meglehetősen nagy utat járt be az ingatlantanácsadói pályán, amíg most elérkezett Balatonföldvárra, ahol néhány hónapja nyitotta meg az önálló irodáját. De ha jól tudom, akkor Budapesten egy nagy franchise hálózatban kezdte el a pályafutását.

– Valóban, egy piacvezető franchise hálózatban dolgoztam a szakmai pályafutásom kezdetén, majd magánirodát nyitottam. Szerettem az országos hálózatban dolgozni, mert kiváló helyszínen működött az iroda, azonban a cég új helyszínre költözött, míg én maradtam a belvárosban, hiszen ott tudtam leginkább kamatoztatni a megszerzett tudásomat.

Adódik a kérdés, hogy mi a különbség a franchise hálózat és egy önálló iroda között?

– A franchise rendszer egyik legnagyobb előnyének látom, hogy folyamatosan korszerűsítik az oktatási rendszerüket, vagyis mindig az aktuális trendeknek megfelelően képzik a munkatársaikat, így az ingatlantanácsadók a legújabb szakmai tudás birtokában tudják képviselni az eladói és a vevői igényeket. Másrészt, ha létrehoznak az irodán belül egy nagyon jó csapatot, akkor az óriási húzóerő lehet a kollégák számára, hiszen összetartva jelentős eredményeket érhetnek el.

Üzletpolitika

Milyen hátrányokat említhetünk?

– A nagy hálózatok hátrányai közé tartozik, hogy a tanácsadók javadalmazása elmarad az önálló irodákban dolgozó szakemberek bérezésétől. Hiszen a franchise rendszerben a közvetítői jutalékból több szereplő is részesül. Ráadásul nagy nyomás nehezedik a dolgozókra, hogy minél több ingatlant hozzanak be a rendszerbe. Vagyis számos esetben nem piacképes áron kezdik el árulni az adott lakást, családi házat. Persze ez függ az adott franchise iroda üzletpolitikájától, hogy mennyire helyeznek nagy hangsúlyt az oktatásra, mennyire törekszenek arra, hogy a munkavállalóikat megfizessék, miközben olyan emberközpontú hátteret nyújtanak, ahol a tanácsadók szívesen dolgoznak.

Sokszor halljuk, hogy a hálózatoknál fontos a mennyiség. Ha már itt tartunk, hány megbízást vegyen fel egy tanácsadó, mi az ideális szám?

– Ezt nehéz meghatározni, de az biztos, hogy ha például 100 ingatlant árusítunk, akkor jelentős azon ingatlanok száma, amit nem lehet eladni, hiszen túl magas áron kínálják. Természetesen minden ingatlannak van vevője, ha megfelelő áron kínáljuk. Az ingatlanközvetítői megbízások nagyjából 20%-a viszonylag gyorsan vevőre találhat, míg az állomány 80%-ának értékesítése lassabban halad. Sok a túlárazott ingatlan a piacon. Ha valaki valóban el akarja adni a lakását/nyaralóját záros határidőn belül, akkor mi meg tudjuk mondani korrekt értékbecslés alapján, hogy mennyi a piaci értéke, amennyiért meg is veszik.

Balatoni ingatlanpiac

Ön nemrég a Balatonhoz költözött, ahol új irodát nyitott Balatonföldváron. Mennyire tér el a helyi ingatlanpiac a budapestitől? 

– Érdekes módon nagyon sok a budapesti ügyfél, hiszen a pandémia miatt egyre többen szeretnének kiszabadulni a nagyvárosból, és a zöldben keresnek új helyet. A home office is új dimenziókat nyitott a balatoni ingatlanpiac előtt. Eddig többnyire a helyi lakosok és a nyaralótulajdonosok alkották a balatoni piac törzsközönségét. Most azonban a járvány miatt egyre több az olyan vásárló, aki egy adott évben mind a fővárosban vagy más nagyvárosban, mind a magyar tenger partján jelentős időt tölt el. Az árakat tekintve a lélektani határ 50 millió forint. Eddig az összeghatárig viszonylag gyorsan eladhatók az ingatlanok, efölött azonban már jelentősen megnő az értékesítési idő.

Ön most új kollégákkal dolgozik együtt, hiszen egy vadonatúj helyszínen kell helyt állni. De vajon ki a jó munkatárs, tanácsadó, és mekkora lehet egy önálló iroda ideális létszáma?

– A munkatársak ideális létszáma nagyjából öt-hat ember. A franchise rendszerben is négy-hatos csoportok dolgoznak együtt, vagyis egy-egy iroda összlétszámán belül kisebb csapatok alakulnak. Három hónapja nyitottam meg az irodát Balatonföldváron, és valóban nagyon nehéz megtalálni a megfelelő munkatársakat. Mivel az ügyfeleink ránk bízzák a vagyonukat, így a közvetítőknek nagyon körültekintően és lelkiismeretesen kell eljárniuk. Nagy odafigyeléssel és nagy szakmai tudással kell százmilliós ingatlanokat kezelniük. Olyan munkatársakra van szükség az elvárt javadalmazás mellett, akik megfelelő szakmai gyakorlattal és tudással rendelkeznek. Természetesen fontos a jutalék, de emellett az is lényeges, ha egy sikeres ügylet után mind az eladó, mind a vevő elégedett legyen a szolgáltatásainkkal.

Jutalék

Itt sem állhatjuk meg, hogy rákérdezzünk: mennyi lehet az ideális jutalék?

– Három-négy százalékkal dolgozom. A legtöbb iroda esetében vannak prémium megbízások, amikor alacsonyabb százalékkal vállaljuk az értékesítést, és akkor egy ideig kizárólagosan foglalkozunk az ingatlannal, miközben plusz szolgáltatásokat kínálunk.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!