Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan és hol találjunk megbízható bérlőt a lakásunkba?

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

Miután megismertük az egyetemi ponthatárokat, elindult a roham az albérletekért, bérlakásokért Budapesten és az egyetemvárosokban. Ennek apropóján beszélgettünk Keszthelyi Péter ingatlanközvetítővel, aki az értékesítés mellett kifejezetten a budapesti bérlakáspiacra specializálta magát. Az árak jelentősen nőttek az elmúlt évben, miközben továbbra is fontos, hogy a bérbeadók megbízható bérlőt találjanak, ezért is érdemes az ingatlan.com-on hirdetni.

Keszthelyi Péter, ingatlanközvetítő

Mi történt az albérletpiacon az elmúlt egy-másfél évben?

– A pandémia miatt a bérlakáspiacon is jelentős mozgásokat észlelhettünk. A rövidtávú kiadás padlót fogott, viszont a hosszú távban gondolkodó tulajdonosok, köszönik, jól vannak. Mi történt az albérletpiacon az elmúlt egy-másfél évben?

A pandémia idején drasztikusan megnőtt a kínálat, az Airbnb-lakások is a hosszútávú lakáspiacra kerültek. Eközben a kereslet visszaesett, hiszen sokan elvesztették a munkájukat, vagy legalábbis a megélhetésüket veszély fenyegette.

Az utóbbi időben azonban fordult a kocka, hiszen a kereslet kimondottan erős a hosszútávú bérlakáspiacon.

Sőt, a korábban megszűnő rövidtávú lakáspiacról idekerült ingatlanokat is újra tudják szálláshelyszolgáltatás keretében üzemeltetni a kényszerű, hosszútávú bérbeadás helyett, ezért folyamatosan szűkül a kínálat. Mindenesetre egyre nehezebb jó minőségű lakást találni, mert akkora a kereslet.

Olvasd el ezt is: Tippek a sikeres ingatlankiadáshoz

– Ha szűkül a kínálat, akkor nyilván emelkednek az árak. Mekkora növekedésről beszélhetünk jelenleg?

A nagy keresletnek köszönhetően a lakások bérleti díjai akár 30-40%-kal is emelkedtek az elmúlt másfél évben. A növekedés ráadásul nem függ a lokációtól, vagyis az áremelkedést a főváros legtöbb kerületében tapasztalhatjuk. A növekedés mértékét és a kereslet erősödését jól jelzi két kiadásra szánt lakás, amelyekkel többek között jelenleg foglalkozom. Az egyik Budán a II. kerületben másfél éve 170 ezer forintért kelt el, most 250 ezer forintért lesz kiadva, míg a másikra Káposztásmegyeren másfél éve 150 ezerért nem találtunk bérlőt, most meg 190 ezerért is simán elviszik.

Fizetőképes kereslet

– Pár éve még arról lehetett hallani, hogy az áremelkedést már nem tudják követni a bérlők, alig tudják kigazdálkodni a díjakat. Most mennyire beszélhetünk fizetőképes keresletről?

Rengeteg érdeklődővel kerülök kapcsolatba egy-egy lakás miatt, azonban a bérlőjelöltek “felhozatala” hagy némi kívánnivalót maga után. Nehéz eldönteni, hogy egyesek mennyire komolyan keresnek lakást, vagy csak nem megfelelő anyagi és családi háttérrel is próbálkoznak. Nagyjából az érdeklődők 5%-ának mutatom meg a lakást, akik közül már megtalálom azt a bérlőt, akivel a tulajdonos is szívesen szerződik.

– Ezek szerint ennyire sok a megbízhatatlan jelölt?

Én meglehetősen alapos vagyok, hiszen az a célom, hogy hosszú távra megfelelő bérlőt találjak, aki fizetőképes és kulturált módon tudja igénybe venni a béleményt. De valóban nagyon nehéz rátalálni azokra a személyekre, akiknek szívesen kiadom az adott lakást a bérbeadó érdekeit maximálisan figyelembe véve, hiszen akkora mennyiségben érkeznek megkeresések a különböző kommunikációs csatornákon.

A megbízható jelölt felkutatása

– Hogyan találjuk meg a megbízható bérlőt a jelöltek között, hiszen mégsem kérhetünk tőlük önéletrajzot?

Régebben nagyon sokszor kerültem olyan szituációba, hogy egyetlen lakásra akár két tökéletes bérlőjelöltet is találtam.

Manapság már nagyon meg kell szűrni az érdeklődőket, hogy a tulajdonos nyugodtan adhassa ki a lakását.

Amikor bérlőt keresek, két fontos szempont merül fel. Az egyik, hogy olyan munkája legyen, amely nagyjából válságálló, hogy ha váratlan események következnek be a mindennapokban, akkor is fizetőképes maradjon. Olyan személyeket keresek, akik stabilan, hosszú távon fizetni tudják a bérleti díjat, és ha anyagi nehézségeik támadnak, bonyodalom nélkül visszaadják a bérleményt. Másrészt fontos a leendő bérlő személyisége, amit először telefonon, majd a személyes találkozáskor tudok elemezni.

– Szinte már pszichológusnak kell lenned!

Hosszú évek alatt folyamatosan tanulni kell mind a gyakorlatban, mind az elméletben. Sok könyv, előadás, tréning és tapasztalat segít abban, hogy felmérjük a jelöltek személyiségét. Emellett nagy adag intuíció is segíti a munkámat. Annyira elmélyedtem ebben a témában, hogy még egy túsztárgyaló kurzusára is elmentem, ahol azt elemeztük: mire lehet számítani egy-egy személyiségtípus esetében. Ami a bérlők személyiségét illeti, fontosnak tartom, hogy együttműködő, korrekt partnereket találjunk, akik vigyáznak a lakásra, megőrzik annak értékeit, és úgy általában a megszokott társadalmi normákat és együttélési szabályokat betartják.

Hol érdemes hirdetni?

– Hol lehet megbízható bérlőkre találni, vagyis hol érdemes hirdetni ahhoz, hogy a bérbeadó számára hiteles és korrekt lakót találjon?

A legmegbízhatóbb embereket a leglátogatottabb ingatlanhirdetési portálokon lehet megtalálni. Sosem értettem azokat, akik csak a közösségi oldalakon nézelődnek bérlemények után, miközben az ingatlan.com-on nem keresnek. Az a bérlőtípus, akiket keresek az ügyfeleim számára, kevésbé jelennek meg a közösségi oldalakon.

A legismertebb szakmai lakáshirdetési portálokon találjuk meg a piaci kínálat túlnyomó többségét, ezért ott érdemes körülnézni.

Lehetséges persze, hogy a keresés módja generációfüggő is részben, hiszen a fiatalabbak jobban kötődnek a közösségi oldalakhoz. De ha valaki felhív engem, akkor nagyjából három kérdésből ki lehet szűrni, hogy mennyire komoly jelölt, hiszen mindannyian tudjuk, hogy sok kétes alak fordul meg a közösségi hálókon.

Olvasd el ezt is: Ott hirdess, ahol a legtöbben keresnek!

– Kik keresnek jelenleg lakást? Kik a célcsoportok?

Nagyon vegyes az ügyfélköröm, mert vannak, akik olcsóbb, peremkerületi lakásokat kínálnak, míg mások drágább, budai lakásokat adnak ki. Ebből adódóan vegyes a bérlőjelöltek köre is. Jelentős a diverzifikáció, hiszen az olcsóbb csepeli lakásra ugyanúgy van igény, akárcsak a belvárosi drágább otthonokra.

A megtérülés mindenhol biztosított, a hozamok 5-6% körül járnak, amik már nem számítanak rossznak, ráadásul az emelkedő bérleti díjak miatt ezek a számok könnyebben elérhetők, mint másfél évvel ezelőtt.

Valamint, nyilvánosságra hozták az idei év egyetemi-főiskolai felvételi ponthatárait, ezért érdemes mielőbb meghirdetni a kiadásra szánt lakásokat, hiszen a felsőoktatásban tanuló diákok az albérletpiac egyik legfontosabb célcsoportját jelentik.

Kiadom az ingatlanom

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!