Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Az ingatlanpiac válasza a rezsigondokra

Az elszabaduló energiaárak és az átlagfogyasztás felett jelentősen dráguló áram és gáz komoly dilemma elé állítja az ingatlanvásárlást tervező családokat. Egy lakás fenntartása ugyanis hosszú távon jelentősen befolyásolja a havi kiadásokat, így a cél nem is lehet más, mint egy energia- és költséghatékony ingatlan. Az építőipar helyzetéről, a lakáspiac tendenciáiról, az energiahatékonyság kérdéséről, a megváltozott vásárlói igényekről, valamint az azokra adott válaszokról és megoldásokról Gellért Tamással, a Pesti Házak Zrt. marketingvezetőjével beszélgettünk.

Az ingatlanpiac állapota

– Ingatlanfejlesztőként és a számos új építésű lakópark átadásával komoly tapasztalatot szereztetek már. Hogy látod, mi jellemzi most az ingatlanpiacot?

– Ami korábban igaz volt az ingatlanpiacra, az holnap már nem biztos, hogy igaz lesz. Kezd egyre jobban elválni egymástól a jó minőségű, energiatakarékos lakások és házak keresettsége és a felújítandó, közepes állapotúaké. Az új lakások tulajdonosai egyértelműen az energiakrízis nyertesei lehetnek, mivel ezek az ingatlanok a legértékesebbek a piacon, fenntartási költségük ugyanis jóval alacsonyabb az átlagnál. Ráadásul a vevők körében egyre inkább kezd kialakulni az energiatudatos hozzáállás a következő otthonuk kiválasztásánál.

– Mit gondolsz, a gazdasági- és piaci nehézségek megtisztítják majd az építőipart? Kialakulhat egy olyan vadnyugati hangulat, ahol a kivitelezők és fejlesztők túlélése azon múlik, hogy mennyire tudják bevonzani, megszólítani a vásárlókat?

– Nagyon nehéz megjósolni, hogy milyen forgatókönyv szerint alakul az építőipar jövője. Az állami beruházások elhalasztásáról már megszületett a döntés, így akár szabad kapacitások is felszabadulhatnak. Ez mindenképpen a vevők malmára hajtja a vizet. A következő otthonukat tervező és építtető családok boldogsága viszont nem csak azon múlik, hogy lesz-e elég ember az építkezésen, hanem azon is, hogy milyen minőségben dolgoznak. Ez a legnagyobb vízválasztó a különböző kivitelezők és a fejlesztők eredményessége között. A minőség azért is egyre fontosabb szempont a vevők számára, mert az új lakások prémium terméknek számítanak az ingatlanpiacon, amivel kapcsolatban a vásárlók komoly elvárásokat is megfogalmaznak.

A mi filozófiánk az, hogy nem csak a birtokbaadáskor szeretnénk őszinte mosolyt és boldogságot látni a vevőink arcán, hanem 10-20 év múlva is. Ezért a mi célunk olyan otthonok építése melyekbe mi is szívesen beköltöznénk.

Megtérülő befektetés

– Ebben a gazdasági környezetben nem egyszerű az ingatlanvásárlást tervezők helyzete sem. Mekkora a kereslet jelenleg az új építésű ingatlanokra? Egyáltalán mennyire éri meg új építésű ingatlant választani?

– Bár a gazdasági helyzet borúsabb, komoly visszaesés még nem történt a lakáspiacon. A lakás továbbra is az egyik meghatározóan értéktartó eszköz. Sok beruházó hozott már olyan döntést, hogy bizonyos fejlesztéseket leállítanak vagy elhalasztanak, mert a bizonytalansági faktor egyre nagyobb. Ez viszont azzal is együtt jár, hogy egyre kevesebb új építésű lakásból vagy házból választhat az, aki ilyen otthont szeretne. Az így kialakult helyzetben jelentősen csökken az elérhető új építésű lakások száma, ezek ráadásul  az energiatakarékosságuk miatt is egyre vonzóbbá váltak a vevők szemében. Ráadásul a felpörgő infláció miatt a befektetők is megmozdultak az inatlanpiacon, és ők is előszeretettel választanak új építésű lakásokat az értéktartó képességük miatt. Sokat változott a vevők hozzáállása az új lakásokhoz. Egyre többen ismerik fel, hogy egy új lakás magasabb értékénél fogva többe kerül, mint a használtak, de az alacsonyabb rezsi- és fenntartási költség miatt ez megtérülő beruházás.

Energiahatékonyság és fenntarthatóság

– Említetted a fenntarthatóság és a megtérülés kapcsolatát. A Pesti Ház – Dévai14 milyen megoldásokkal és alkalmazott technológiákkal képes ezt elősegíteni? Mivel növelhető a költség- és energiahatékonyság?

– Már a tervezőasztalon egy olyan lakóépületet álmodtunk meg, ami azon túl, hogy a belvárosi lokációban képes intim lakótereket és zöld felületeket biztosítani a lakóknak, megfeleljen a XXI. század elvárásainak is, így természetesen a gazdaságos üzemelés és az energiahatékonyság is nagy hangsúlyt kapott.

A homlokzati 15 illetve 20 centi vastag EPS hőszigetelés, a 3 rétegű üvegezett korszerű nyílászárók, a saját hőközpontból üzemelő gázrásegítésű hőszivattyús központi hőellátás mind-mind a legmodernebb technológiát képviselik. Ezek a megoldások jelentenek garanciát a kiszámítható és alacsony rezsiszámlákra.

energiahatékonyság

– Mit jelentenek ezek a megoldások a gyakorlatban? Mit fognak tapasztalni mindebből a lakók?

– Ez egy nagyon fontos kérdés. Hogy jobban megértsük az energiahatékonyság fontosságát, hadd bontsam ketté a választ. A Pesti Ház – Dévai14-et választók egyfelől azt fogják tapasztalni, hogy a lakásaikat kevesebb energiából tudják majd a kívánt hőfokra fűteni, illetve hűteni. A hőszigetelés, a nyílászárók, valamint a hatékony fűtés- és hűtésrendszer miatt a lakók sokkal könnyebben képesek megteremteni a saját komfortszintjüknek megfelelő hőmérsékletet, mindezt évszaktól függetlenül.

A másik nagyon fontos terület pedig a fenntarthatóság költsége. A saját bőrünkön és pénztárcánkon is érezzük az energiaárak emelkedését, nem is beszélve az új rezsiszabályok miatti drágább gáz- és villanydíjakról.

Mivel a lakások “BB” energetikai besorolási osztályba tartoznak, az energiahatékonyság magas, az energiaigény pedig alacsony.

Ezek miatt a rezsiszámlák alacsonyabbak lesznek. Vagyis magas komfortszint mellett is kevesebbet kell költeni gázra vagy villanyra.

Energiahatékonyság mellé értékállóság

– Az értékállóság azonban nem csak az energiahatékonyságból fakad. A Pesti Ház – Dévai 14 hogyan szavatolja ezt a tulajdonosoknak?

– Az ingatlan továbbra is biztonságos befektetés. Az ideális elhelyezkedésű ingatlanok pedig nemcsak értékállóak, de könnyen és magas áron bérbe is adhatóak.

A Pesti Ház- Dévai14-et a XIII. kerületi Dévai utcában építjük, Budapest ezen része pedig a kiváló infrastrukturális adottsága és a fővárosi irodatengely közelségének köszönhetően tömegesen vonzza a költözni vágyókat.

Emiatt a lakások ára folyamatosan emelkedik és akkor is jó helyzetben lesznek a tulajdonosok, ha értékesíteni szeretnék majd a lakásukat, hiszen azt bármikor könnyen megtehetik.

Irány a Pesti Ház - Dévai14

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!