Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Októberben tovább bővült az ingatlankínálat

vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Továbbra is ellentétes irányba halad az országos lakáspiac két oldala, októberben az ingatlankínálat szerény növekedésével párhuzamosan a kereslet mérséklődött – derül ki az októberi kereslet-kínálati összesítőnkből, amely azt is bemutatja hogyan alakult a kereslet az egyes megyékben és a fővárosban.

Kivételes bővülés a községekben

Az országos kínálatban október során a friss kínálat 1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ugyanis közel 33 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. A legjelentősebb növekedést a községek könyvelhették el, a legkisebb településeken 9 százalékkal bővült a feladott lakás és ház hirdetések száma tavaly októberhez képest. A megyeszékhelyeken pedig 4 százalékos volt a növekedés.

A teljes ingatlankínálat is bővült: október végén több mint 165 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathattak a vevők, szemben az egy évvel korábban elérhető 155 ezer eladó ingatlanhirdetéssel.

A kereslet országos szinten jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól. Az eladó lakások iránti érdeklődések több mint 40 százalékkal estek vissza tavaly októberhez képest. Pest megyében több mint 50 százalékkal, Hevesben, Győr-Moson-Sopronban, Csongrád-Csanádban, Zalában és Budapesten 41-43 százalékos volt a csökkenés. Közben Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében visszafogottabban, 22-29 százalékkal esett vissza az érdeklődés.

Novemberben sok minden eldől

“A kereslet és a kínálat októberi alakulása nem jelent meglepetést, ugyanis az infláció gyorsulása, a reálbérek emelkedésének jelentős lassulása, a rezsiszabályok változása, ezzel összefüggésben megélhetési kiadások növekedése, miatt továbbra is óvatosak a lakásvásárlást tervezők.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a friss adatokat kommentálva. Hozzátette: “Ebben a helyzetben az eladóknak alkalmazkodniuk kell a keresleti oldalhoz, azaz a lakáspiaci drágulás lassulása várható.”

ingatlankínálat

Az ingatlan.com szakértője szerint novemberben sok olyan kérdés dőlhet el, ami a lakáspiac jövőjét a következő időszakban meghatározhatja. Az év végén lejáró állami támogatások esetleges meghosszabbításáról ugyanis ebben a hónapban születhet döntés. Szintén nyitott kérdés, hogy meddig tarthatnak ki az árak a gyengülő kereslet mellett, és mikor indulhat be az árcsökkenés a lakáspiacon. Ezekre a dilemmákra a következő hónapokban kaphatunk választ.

Eladó ingatlanokat keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!