Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Lakásdrágulás: Szeptembertől drágulás-stop van a budapesti használtlakás-piacon

Balogh László
vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Egyértelmű “üzenetet” küldtek a budapesti lakóingatlanjukat eladásra kínáló tulajdonosok a legfrissebb adatok szerint – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a lakásdrágulás lassulását vizsgálta a fővárosi használt lakások és házak piacán.

 20 százalék kontra 0 százalék

Október közepén a kínálati piacon a budapesti lakásoknál 959 ezer forintot tett ki a négyzetméterár, a házakat 794 ezer forint volt ugyanez. Szemben az egy évvel korábbi 666 ezer, illetve 800 ezer forinttal. Azaz éves összevetésben 20 és 19 százalékos a drágulás, ami egyébként havi átlagban 1,6 százalékos áremelkedésnek felel meg.

“Az éves szintű lakásdrágulás mértéke nem meglepő, a fordulatot az mutatja, hogy szeptember elejéhez képest nem változtak az árak, vagyis hat hete lényegében nem emelkedtek a használt ingatlanok árai. A drágulás-stop azt jelzi, hogy a bizonytalanság, óvatosság megjelent a vevők oldalán, az eladók pedig elkezdtek ehhez alkalmazkodni.” – kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hasonló megtorpanásra csak a koronavírus-járvány megjelenésekor volt példa 2020 második negyedévében, azelőtt viszont évek óta nem volt ilyen változás.


Visszafogottabb hónapok jöhetnek

Azt egyelőre korai megmondani, hogy tartósan véget érhet a lakásdrágulás, esetleg árcsökkentésre kényszerülnek az eladók vagy a gazdasági bizonytalanságok megszűnése után újabb lendületet kapnak az árak a fővárosban. A szakember szerint a budapesti változások azért érdemelnek figyelmet, mert jellemzően a fővárosi tendenciák mutatkoznak meg később országosan is.

lakásdrágulás

Az ingatlan.com szakértője szerint mindenesetre a vásárlóerő visszafogottabb lesz, részben azért, mert az európai szintű energiakrízis, az infláció miatt emelkedő kamatok kedvezőtlen hatással vannak a keresletre. A vevők elbizonytalanodása miatt a használt lakások piacán a lakásdrágulás és az adásvételek száma tovább mérséklődhet Budapesten és országosan is.

Eladó ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!