Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

kivitelezési szerződés

Építéskivitelezésre kétféle szerződést köthetünk.

Típusa:

Egyösszegű átalányáras szerződés
Családi ház építése esetén általában ezzel a szerződéstípussal találkozunk. Az egyösszegű átalányáras szerződés eredménycentrikus, megkötése után a kivitelező köteles a tervek szerinti épületet megvalósítani az általa megajánlott és az építtető által elfogadott áron.
Ilyen szerződés esetén általában az építtetőnek a szerződött összeg feletti többletköltsége nem adódik. Amennyiben ugyanis a tételes költségvetésben eltérések vannak a tervhez képest (leggyakrabban kisebb tételek hiányoznak vagy számszaki hiba van), a kivitelező akkor is köteles a terv szerinti műszaki tartalmat megvalósítani. (A hiányzó vagy alulszámított tételek elkészítése a többletmunka.)

Ugyanez fordítva is igaz: ha a kivitelezés során tervtől eltérő technológiát alkalmaznak vagy a kivitelező más módon megtakarításokat ér el, az építtető nem vonhatja le a szerződés összegéből. Természetesen a munkának a tervben és költségvetés kiírásban megadott színvonalon kell elkészülnie. Jelentős eltérések esetén a felek szerződést módosíthatnak.

Egységáras, tételes elszámolású szerződés

Ezt a szerződéstípust főleg nagyléptékű felújításoknál, műemlék-rekonstrukcióknál alkalmazzák. Olyan esetekben, amikor a beruházás költsége előre nem meghatározható. Ilyenkor a munka elszámolása felmérési napló alapján, a szerződésben megadott egységárak figyelembevételével történik.