Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

műszaki ellenőr

Műszaki ellenőr az lehet, aki a megfelelő szakmai végzettségen és gyakorlati időn túl műszaki ellenőri szakképesítéssel is rendelkezik. A műszaki ellenőrökről a kamarák szintén névjegyzéket vezetnek. Műszaki ellenőrt kell alkalmazni, ha a munka építésiengedély-köteles, és több fővállalkozó dolgozik az építéskivitelezésen, vagy ha műemlék épületet érint a kivitelezés. A műszaki ellenőr az építtetővel köt szerződést.

A műszaki ellenőr feladata sokrétű. A műszaki ellenőr feladata a tervek és építési engedély ellenőrzésével kezdődik. Tovább folytatódik a jogszerű építési szerződés megkötésének elősegítésével. A kivitelezés során az elkészült munkák ellenőrzésén túl feladata az építési törvényben és a további jogszabályokban, a hatósági előírásokban és szabványokban foglaltak betartatása a résztvevőkkel, az építéskivitelezés szerződés szerinti lebonyolításának és megfelelő dokumentálásának megkövetelése. Ha a munkát több fővállalkozó végzi, azok munkáját összehangolja. A műszaki ellenőr javaslatokat tehet tervváltoztatásra, technológiai módosításokra, szakértők bevonására is. Feladata továbbá a teljesítésigazolások kiadása és az elszámolások jogszerűségének felügyelete is.

A műszaki ellenőr tehát jelentős felelősséget vesz le az építtető válláról, az építéskivitelezés teljes körű szakmai felügyeletét látja el. Műszaki ellenőr hiányában ezek a feladatok jórészt az építtetőre várnak.