Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Smart home vagy connected home?

Napjainkban sokat hallani az okosotthon megnevezést, azonban a pontos jelentését kevesen ismerik. Otthonunk smart home vagy connected home? Egyáltalán mit jelentenek ezek a kifejezések? Cikkünkben erre adjuk meg a választ.

Okosotthon és connected home

Sokszor a két fogalmat egybemossák, ezért sokan gondolhatják, hogy az okosotthon arról szól, hogy mobilunkról vezérelhetjük annak funkcióit. Pedig az igazi okosotthonnak nem ez a lényege. Erre a fajta vezérlésre inkább a connected home megfogalmazás illik, amire sajnos nincs igazán jó magyar elnevezés.

Akkor mi is az igazi okosotthon? A jó okosotthon a háttérben teszi a dolgát, automatizálásokkal könnyíti meg a benne élők életét, spórol, védi az értékeinket és az egészségünket. Adott esetben az okosotthon kívülről nem is látszik, mert hagyományos szerelvényeket használ.

Nézzünk erre pár példát: viharos szél esetén az automatizáció behúzza az árnyékolókat és leengedi a redőnyöket, hogy azok ne károsodjanak. Esetleg esős időben bezárja az ablakokat. Ezeken túl az okosotthon a külső erőforrásokat is képes hasznosítani hűtés-fűtés megtámogatására, csupán az árnyékolástechnika és nyílászárók használatával.

Egy jó okosotthon ráadásul egészségünk vagy éppen a felügyeletet igénylők testi épségének megóvásában is segítségünkre lehet. Akár úgy is, ha egy mozgás éjszaka a hálószobából indulva nem ugyanott ér véget. Mivel ez akár bajt is feltételezhet, a ház megkérdezi a lakót, hogy jól van-e, amire ha nem érkezik válasz, elindíthat egy értesítési láncot is.

Nem mai találmány

Sokan ódzkodnak az okosotthonoktól, mondván minek ez a modern kori úri hóbort. Persze nem mindenkinek szükséges minden funkció, azonban sem az okosotthon, sem annak alapja – az épületautomatizálás – nem mai találmány. Már a 70’-es években megjelentek az első okosotthonok.

Az épületautomatizálás azonban a gépészet fejlődésével egyre nagyobb hangsúlyt kapott és mára már megkerülhetetlen része lett a rendszernek. Jó példa erre egy komplex fűtési rendszer osztó-gyűjtő körökkel, melyhez tartozhat padlófűtés vagy radiátoros melegítő. El tudjuk ezt képzelni szobatermosztát nélkül? Főleg akkor nem, ha kiegészítjük a fentit hűtési funkcióval is.

Miért fontos ez? Az energiahordozók növekvő ára és a szigorodó szabályozások miatt manapság egyre fontosabb, hogy rendszerünk energiatakarékos legyen. Minden megspórolt fűtési-hűtési energia ezer-tízezer forintokat jelenthet. Éppen ezért érdemes csökkenteni a felesleges járatokat és csak akkor fűteni-hűteni, amikor valóban szükséges. Ebben már egy egyszerű termosztát is segítségünkre lehet, de nagyobb hatékonyságot érhetünk el öntanuló megoldásokkal. Természetesen az egymásra futásokat is kerülni kell, így ne fűtsünk vagy hűtsünk akkor, amikor épp szellőztetünk.

Ha napelemes rendszerünk van, ugyancsak jobb hatásfokot érhetünk el, ha a megtermelt energiához igazítjuk fogyasztóink működtetését. Például a nagy kapacitású tárolós bojler napközben fűtse fel magát, amikor közvetlenül a napból nyerhetjük az áramot.

A fentiekből is látszik, hogy megvan a helye az okosotthonoknak egy modern ingatlanban, persze annak szintje már eltérő lehet az egyes felhasználási igények tükrében.

Okosotthont keresek!

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!