Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

5+1 megoldás, amit az okosotthonoknál kerüljünk

Az okoseszközök legtöbbször megkönnyítik az életünket, de vannak olyanok, amiket érdemes inkább messziről elkerülnünk. Most megmutatjuk, milyen okosotthon kialakítás nem válik ingatlanunk előnyévé, még ha eddig azt is hittük ezekről az eszközökről, hogy innovatív eszközök.

Napelemes kültéri éjjeli irányfény

Bár hasznos és nem is drága, de kerüljük az olcsó – általában fekete műanyag – kültéri napelemes éjjeli “nevenincs”irányfényeket. Sajnos ezek kivitelezése nem éppen időjárás álló, ami egy ilyen terméknél több, mint probléma. Természetesen a drágább, minőségi kivitelben elérhető ismert gyártótól származó termékeket megvehetjük, de mindenképpen ellenőrizzük le az összeszerelést: napelem nem válik-e le, nincs hézag, ahol beázhat.

“Haláldugalj”

Sok kínából érkező termék mellé kapunk ún EU adaptert, ami legtöbbször a képen látható termék. Ezt véletlenül se használjuk, mert bár ránézésre rendben van a termék, valójában több sebből vérzik. Mi korábban szétszedtünk egy ilyet és meglepve tapasztaltuk, hogy a védőföld csak dísznek van benne, valójában nincs összekötve, 1 mm-es műanyag gondoskodik a biztos szigetelésről. Ezek mellett az illesztések is kérdésesek, mivel az egész összeszerelése forrasztás mentesen történik, így az érintkezések esetlegesek. Ez a termék a legolcsóbb adapter és valójában az áruházak adják a termék mellé, nem a gyártó. Részletesebb tesztünket érdemes elolvasni, ahol egy másik hasonló dugalj is górcső alá kerül, illetve megmutatjuk melyiket érdemes használni ezek helyett.

Wifis okos izzó

Bár ez sokaknak a “kapudrog” az okos otthon felé vezető úton, érdemes már az elején jobban átgondolni. Az okos világítás nagyöregjének számító Philips Hue sem a wifit választotta anno termékei közti kommunikációra, ugyanis azzal nagyobb világítási kép kialakítása során már érezhető problémák vannak. Sokan azt gondolják, hogy jó dolog a wifire építeni az automatizálási
rendszerüket, hiszen nem kell gateway-re beruházni, azonban a valóságban ez a gateway maga a wifi router lesz. A háztartások többségében megtalálható routerek többsége nem képes 30 eszköznél többet stabilan kiszolgálni, így idővel nagyobb beruházás szükséges a stabilitás elérésére. Emellett azzal is számolnunk kell, hogy a Wifi 6 alatti változatok alapesetben nem támogatják natívan az okos eszközöket. Ha mindenképpen vezeték nélküli megoldásban gondolkodunk, válasszuk a népszerű Zigbee vagy Zwave kommunikációt, amihez ugyan kell gateway, de könnyebben integrálhatóak akár nagyobb rendszerekbe is.

Olcsó eszközök

Sok esetben igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ez az okos otthonok esetén kiváltképp igaz, lásd a fenti haláldugalj részt. Bár sok esetben olcsó eszközökből is meg lehet valósítani bizonyos szintű automatizálást, a kész megoldásokhoz képest sokkal több ráfordított időt és szakmai hozzáértést igényelnek. Másik fontos tényező, hogy az olcsó termékek mögött legtöbb esetben kevesebb kutatás-fejlesztés van, ami miatt sokszor felfedezetlenek maradnak sérülékenységek vagy egyéb hibák. Jó példa erre a napokban kikerült cikk is, amiben olcsó kamerák sérülékenységére világítottak rá, ami miatt ezen termékek védtelenül lógtak a neten, bárki számára megtekinthető video stream-mel. Természetesen vannak olyan termékek is, amik kedvező áron kínálnak minőséget és jó megoldásokat. Érdemes tehát előtte kis kutató munkát végezni, vagy szakértők véleményét kikérni, amire több segítő fórum érhető el, akár magyar nyelven is.

NFC-s okos mosógép

A tipikus “vajon mire gondolt a költő?” esete. Az NFC csak közeli pár centiméteres kommunikációt lehetővé tevő technológia, éppen ezért használják érintésmentes fizetésre. Épület automatizáláshoz viszont ez a technológia alkalmatlan, mivel nem tudjuk rendszerbe integrálni az ezzel felszerelt eszközünket. Ha okosítani szeretnénk egy eszközt, akkor meg kell vizsgálni, hogy az egyszerűsít-e egy folyamatot, van-e hozzáadott értéke vagy sem. Az NFC-s mosógép ennek pont ellenkezője, hiszen mobillal beállíthatjuk ugyanazt amit a készülék kezelő szervein, de mindezt körülményesebben. Ráadásul ennek távolról való vezérlésére sincs mód a technológia korlátai miatt, amit kiegészít, hogy a ruhákat se tudjuk betenni az irodából vagy éppen út közben. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy nem érdemes mindent automatizálni: ilyen például a tanuló bojler, amit nem szabad ki-be kapcsolgatni. Ennek oka egyszerű: a tanuló funkció figyeli a szokásainkat és ehhez igazítja a meleg víz készítését, amivel spórol. Ha ezt kiiktatjuk a sok ki-be kapcsolással, az eredmény a rosszabb hatásfok mellett a bojler élettartamának csökkenése is lehet. (Csak zárójelesen jegyzem meg, hogy a bojlert Magyarországon kötelező fix bekötéssel szerelni).

+1 Egyedi fejlesztések

Az okos eszközök piaca jelenleg nagyon fejlődő iparág, amin egymás után jelennek meg az újabb termékek, fejlesztők és szolgáltatók. Vannak olyan megoldások, amik tiszavirág életűek, ezért érdemes megválogatni, hogy mi mellett tesszük le voksunkat. Ez kiváltképp fontos, mivel legtöbb esetben ez egy hosszútávú döntés és beruházás, ami akár 20 évre is szólhat. Bár technológiák között van lehetőség átjárásra, ez sokszor több munkával és korlátozással jár. Már most találkozni olyan esettel, amikor valaki új ingatlanba költözik, ahol valamilyen okosotthon rendszer van kialakítva. Jobb esetben ez nem jár bonyodalmakkal. De egyre több az olyan eset, amikor utólagosan plusz költséget rótt az új tulajdonosra a teljesen egyedileg összetákolt megoldás kiiktatása, mivel még a “buta” kapcsolók se működtek funkciójuknak megfelelően. Ezért érdemes a piacon nagyobb tapasztalattal és reputációval rendelkező cégek termékeit, szolgáltatásait választani. Ezeknél nem kell aggódnunk, hogy akár 10 év múlva is megkapjuk a szükséges szakmai és terméktámogatást.

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!