Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Miért fontos az alaprajz panellakás esetén?

 • 5 perc olvasási idő
 • 2022.05.04.

Sokan alábecsülik az alaprajzok fontosságát, pedig ezek a sematikus ábrázolások nélkülözhetetlenek a lakás megismerésében. Ha nincs alaprajzunk, akkor nem ismerjük az ingatlan beosztását, de ennek hiányában a felújítás és átalakítás is nehézségekbe ütközhet, nem is beszélve egy hiteligénylésről, vagy értékesítésről, amiknél elengedhetetlen az alaprajz megléte.

Az alaprajz fontossága

Érdekes belegondolni, hogy mekkora különbség van egy alaprajz megítélése és jelentősége között. Hiszen sokan nem látnak mást, mint egy végletesen leegyszerűsített “térképet”, ami az ingatlant ábrázolja, viszont számos esetben mégis nélkülözhetetlen információkat tartalmaz. Paradoxon ugyan, de bizonyos esetekben az ingatlan megismerését az alaprajz sokkal inkább lehetővé teszi, mint a jól beállított fényképek, vagy egy részletes leírás.

Egy jól elkészített alaprajzból többek között megismerhető az ingatlan

 • beosztása,
 • tájolása,
 • a nyílászárók, ajtók elhelyezkedése,
 • a szobák átjárhatósága,
 • a WC és a fürdő kialakítása,
 • az erkély, loggia megléte.

Mikor nélkülözhetetlen az alaprajz?

Lakásunk mindennapi használata során hajlamosak vagyunk megfeledkezni még az alaprajz létezéséről is, hiszen életvitelünket nem befolyásolja, ráadásul a napi teendőink elvégzéséhez sem szükséges. Vannak azonban olyan helyzetek, amik során nélkülözhetetlen a megléte, a hiánya viszont komoly kellemetlenséget jelent számunkra.

Nélkülözhetetlen az alaprajz:

 • felújítás és átalakítás alkalmával. Hiszen komolyabb beavatkozások esetén ismernünk kell a tartó- és válaszfalak, valamint a strangok és vizesblokkok pontos helyét.
 • ha hitelkérelmet nyújtunk be. Mivel a banki értékbecslés elengedhetetlen eleme az alaprajz.
 • ha lakásunkat értékesíteni szeretnénk. Ebben az esetben az alaprajz nemcsak része az adásvételi dokumentációnak, de az értékesítés előtt számos információval is szolgál a vevők számára.

A panellakások sajátossága

A panellakásokra jellemző, hogy a házgyári jellegük miatt nagy hasonlóságot mutatnak az elrendezésük és beosztásuk kapcsán. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy bizonyos panellakások esetén a szobák elhelyezkedése, a vizesblokkok kialakítása, de még a közlekedők is azonosak. Ez pedig azt is eredményezi, hogy alaprajzok tekintetében viszonylag limitáltak a különbségek, és hatalmas eltérésekkel sem találkozhatunk. Vagyis a hazai panelállomány alaprajza és annak minden egyes változata egy jól körülhatárolt, kereshető és minden verzióra kiterjedt halmazba sorolható.

A panellakások már a járvány előtti szinten vannak az érdeklődéseket tekintve. A legújabb elemzésünk több mint 100 ezer hirdetés alapján mérte fel a panellakások és a téglaépítésű társaik iránti keresletet és kínálatot, valamint a június közepén érvényes kínálati árakat.

Ezért segít az alaprajz a panelek eladásában

A panelek reneszánszukat élik, egyre népszerűbbek a lakáspiacon. Mivel az élénk kereslet azt eredményezi, hogy egyszerre több panellakást is hirdetnek, minden lehetőséget ki kell használnunk ahhoz, hogy lakásunkat rövid idő alatt a kívánt áron tudjuk eladni.

Egy jól felépített, informatív, látványos és szép képekkel kiegészített hirdetés nagy segítségünkre lehet az értékesítés során. Legalább ennyire fontos a lakás alaprajza is, hiszen látatlanban is sok információt elárul a szobák elrendezéséről, méreteiről.

Ennek ellenére az ingatlan.com adatai szerint csak a panelhirdetések egyharmadához töltenek fel alaprajzot az eladók. Ez azért jelent problémát, mert sok esetben ezen múlik a lakás sikeres eladása. Az ingatlan alaprajza ugyanis olyan lényeges információkkal szolgál az ingatlanról, amit a csatolt fényképek, vagy a leírás nem tudnak átadni.

Sok esetben tapasztalható, hogy bár a fényképek felkeltik a vevők érdeklődését, a lakás megtekintésénél olyan elosztással találkoznak, ami nem felel meg az elképzelésüknek, és csalódottan távoznak. Ez pedig az adásvételt is meghiúsíthatja, mivel a lakás helyiségeinek elosztása döntő fontosságú az ingatlanvásárlás esetén.

Ezért az alaprajz feltöltése a hirdetésekhez az eladó és a vevő közös érdeke.

A megoldás

A alaprajkészítés idő- és energiaigényes elfoglaltság, ráadásul vannak olyan speciális szempontok is, amiknek meg kell felelnie egy alaprajznak.

Ez a továbbiakban nem jelent problémát, mert oldalunkon mostantól előre feltöltött sablonképekből tudják kiválasztani a meghirdetett panellakás alaprajzát az eladók. Ez pedig jelentős mértékben segíti az eladók és vevők egymásra találását, végső soron a sikeres adásvételi szerződést.

Jelenleg a III. és a X. kerületi panellakások esetében érhető el ez az opció magánszemélyeknek. Vagyis az eladók az itt meghirdetett panelokra már díjtalanul feltölthetik az előre elkészített, arányos, egységes megjelenésű alaprajzok közül azt, amely a lakásukra leginkább jellemző.

A közeljövőben pedig a kész alaprajzok az összes olyan kerület esetében elérhetők lesznek, ahol panellakások találhatók.

Bővülő lefedettség

A hazai lakásállomány jelentős hányadát teszik ki a panellakások – összesen 540 ezer ingatlan -, amelyek az egyes lakótelepeken változatos elrendezésben és kialakításban épültek meg. Ezért az ingatlan.com egy olyan egységes, földhivatali adatokon alapuló adatbázis kiépítésén dolgozik, amiben majd Budapest és egész Magyarország összes panellakásának alaprajza megtalálható lesz.

Panellakást keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!