Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Lakásvilágítás modernizálása

Ahogyan egy jól megválasztott falszín vagy egy stílusos bútor, úgy a jól megtervezett lakásvilágítás is fontos, ha ingatlanunkból otthont szeretnénk varázsolni. De hogyan fogjunk hozzá? Segítünk!

Ahogyan egy jól megválasztott falszín vagy egy stílusos bútor, úgy a jól megtervezett világítás is fontos, ha ingatlanunkból otthont szeretnénk varázsolni. De hogyan fogjunk hozzá? Segítünk!

A lakásvilágítás modernizálása sokak számára a hagyományos izzók LED-es változatra történő cseréjét jelenti, pedig a téma korántsem ilyen egyszerű. Ráadásul, ha már az alapoknál kezdjük, jó tudni, hogy jobb, ha megválogatjuk, milyen izzót vásárolunk. Az olcsóbb verziókban az elektronika is rosszabb minőségű, ez pedig sok esetben jobban terhelheti a kapcsolót, ami idő előtt elektronikusan elhasználódik, és cserére szorul. (Ennek oka, hogy a LED alapvetően gyengeárammal üzemel, amit az izzó belső elektronikája állít elő.) A LED izzók fénye is fontos, kezdve a színhőmérséklettől a színvisszaadási indexig. Utóbbi fontos tényezője a stúdióvilágításoknak, de otthoni környezetben is érdemes számításba venni.

A színhőmérséklet, ami mindent meghatároz

A színhőmérséklet a melegfehértől a hidegfehérig terjed, amit kelvinben adnak meg a következőképpen:

  • vöröses gyertyafény (1900K)
  • a középfehér (kb. 4000K)
  • kékes gázláng fénye (12000K)

A legelterjedtebb éppen a középfehér, kb. 4000K értékű izzó, mely általános világításra ideális. A felhasználási helytől függően éppen ezért érdemes más színhőmérsékletű izzókat vásárolni, keressük a fényforrás csomagolásán feltüntetett adatokat, a kelvint vagy a színhőmérséklet leírását.

A hidegfehér megvilágítás több részletet tesz láthatóvá, így ezt ajánlott használni például a konyhában vagy a fürdőben. Viszont romantikus hangulatot ezzel a színhőmérséklettel nem tudunk elérni, oda a melegfehér illik.

A fény az egészségünkre is hat

A fénynek különféle élettani hatásai is ismertek, ilyen például a szem fáradását érintő kék fény kérdése. Ezt a problémát az informatikában szoftverekkel küszöbölik ki úgy, hogy eltolják a megjelenített kép spektrumát melegebb színek irányába. Ma már az okosotthonok is figyelnek az egészségünkre. Vásárolhatunk például olyan asztali lámpát, ami négy óránként figyelmeztet, hogy ideje pihentetni a szemünket és sétálni egyet. Ezzel a megoldással a szem kevésbé fárad el és a nyugodtabb alvást is elősegíti.

De nem csak nekünk fontos a megfelelő fény a lakásban, hanem a növényeink számára is. Nem véletlenül jelentek meg a piacon teljes spektrumot levilágítani képes lámpák, melyek elősegítik a növények növekedését. Ezeket használják agrokultúrában is.

Minden fényt a maga helyére

Egy helyiségben több világítótest szükséges. Így például a konyhában megtalálható a konyhapultot megvilágító helyi direkt hidegfehér fény, amit általában egy általános, középfehér mennyezeti lámpa egészít ki.

Más a helyzet az étkező asztal esetében, ahol az ajánlott a fej magasságig belógatott mennyezeti lámpa, direkt és/vagy indirekt (pl. plafonról visszaverődő) megvilágítással. Ebben az esetben fontos, hogy a fény ne szórt, hanem irányított legyen, azaz a direkt fény csak az asztalra korlátozódjon.

Mint látszik, a felhasználás helye meghatározza, milyen megoldást érdemes választanunk. A tévézéshez soha ne használjunk erős fényt, pláne úgy ne, hogy rá is látunk a fényforrásra a rossz elhelyezés miatt. Ilyenkor mindig indirekt világítást használjunk. Az ilyen megvilágítással akár a mozihatás is kiterjeszthető, ahogy azt az Ambilight technológia is teszi; a TV mögé rejtett RGB megvilágítás igazodik a képernyőn megjelenő tartalomhoz.

Olvasáshoz a szemet kímélő spektrumú direkt megvilágítás mellett a megfelelő teljesítmény is fontos, hiszen nem akarjuk, hogy a könyv lapjairól visszaverődjön a fény. A nappaliban, a hálóban pedig használjunk melegfényű, kisebb fényforrásokat hangulatvilágításnak, ami bensőséges, otthonos hangulatot teremtenek otthonunkban.

Okos izzó vagy okos vezérlés?

Az okosizzók népszerűek lettek az utóbbi időben – és ez jelenti a belépőt az okosotthonok világába –, mégsem ajánljuk ezeket. Inkább a vezérlő legyen okos, ne az izzó. Az ok egyszerű: egy vezérlő több fényforrás vezérlését el tudja látni, szemben az okosizzókkal. A legegyszerűbb ilyen vezérlés a dimmer, mely a fényerő szabályzásban segít. Ezzel akár a külső fényviszonyokhoz képest tudjuk automatizálni a belső fényerősséget. Az RGB, azaz a színszabályozás opció viszont legtöbb esetben LED szalaggal valósul meg. Bár viszonylag szűk a színes világítás valós felhasználási köre, ez a vezérlés jól használható színhőmérséklet állításra is. Sőt, mivel ezen szalagok alacsony egyenárammal üzemelnek, ezért érintésvédelmileg is biztonságosabbak váltóáramú társaiknál. Egy jól megtervezett világítási képpel és hozzá tartozó automatizálással nemcsak az otthonunk szépül, de a havi villanyszámlánk is csökkenthető, főleg, ha energiatakarékos megoldásokban gondolkodunk.

Bár a cikkben nem tértünk ki a technikai részletekre, a piacon nagyon sokféle megoldás közül választhatunk, melyekről részletesebben az Okosotthon Magazinban olvashatunk.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!