Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Több mint 13-szoros különbség Heves megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Heves megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között  több mint 13-szoros volt a különbség. A listavezető Kisfüzes 430 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Tarnaszentmiklós 32 ezer forinttal.  Az utcaszintű tavalyi hivatalos adatok szerint 23 ezer forintos négyzetméterárral szintén Tarnaszentmiklós volt a legolcsóbb a megyén belül.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Heves megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Heves megyében tavaly átlagosan 205 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 176 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 16,7 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek. 

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Heves megyében is viszonylag élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent.”

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Heves megye legdrágább közterületeinak többségét Eger adta. Az első helyet a megyeszékhely Cecey Éva utcája szerezte meg  584 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Mögötte a szintén egri Telekessy István utca és Egészségház utca áll 541 ezer, valamint 521 ezer forintos összeggel. A top 10-ben szerepel még a megyeszékhelyen található Buzogány utca, Egri Csillagok utca, Gólya utca, Dr. Bakó Ferenc utca, Koháry István utca és Eperjesi utca, valamint a Hatvanban lévő Szabadság út 430-511 ezer forinttal.  

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 23 és 33 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Tarnaszentmiklóshoz, Vécshez, Pélyhez, Kömlőhöz, Tarnazsadányhoz tartoztak. 

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Kisfüzes vezeti 430 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Eger 408 ezer és Terpes 372 forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Tarnaszentmária, Gyöngyös, Hatvan, Ostoros, Gyöngyöshalász, Noszvaj, Felsőtárkány, ezeken a településeken 294-359 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése az idei kínálati piacon Tarnaszentmiklós 32 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Szúcs, Átány, Pély és Egerfarmos tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 37-53 ezer forinttal. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!