Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Több mint 11-szeres különbség Jász-Nagykun-Szolnok megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között  több mint 11-szeres volt a különbség. A listavezető Szászberek 398 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Mesterszállás 35 ezer forinttal. Az utcaszintű hivatalos adatok szerint pedig a múlt évben a tiszafüredi Pankotay Jósa György utca volt a legdrágább.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében tavaly átlagosan 207 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 184 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 12,8 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek. 

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent.”

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során a megye legdrágább utcája a tiszafüredi Pankotay Jósa György utca volt, az első helyet 500 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szerezte meg. A második helyen a szintén tiszafüredi Kismuhi utca áll 418 ezer forinttal, a harmadik pedig a jászberényi Réz Kálmán út 377 ezer forinttal. A top 10-ben szerepel még a szolnoki Dobó István utca, Madách utca, Sajtó utca, Kazinczy utca, Dózsa György utca és Szapáry utca, továbbá a jászberényi Apponyi tér, ahol 345-375 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. 

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 26-45 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Mesterszállást, Kunmaradast, Kuncsorbát és Kőteleket jellemezték. 

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői?

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Szászberek vezeti 398 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Szolnok és Jászberény 331 ezer, illetve 321 ezres négyzetmérárral. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Berekfürdő, Tiszavárkony, Tószeg, Martfű, Tiszafüred, Pusztamonostor és Karcag, ezeken a településeken 202-261 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Mesterszállás 35 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Tiszabura, Tiszagyenda, Kétpó tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 44-58 ezer forinttal. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!