Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? – Legek, árak Vas megyéből

 • 2022.01.19.

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően – áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Vas megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján. 

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt.

“A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Vas megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly több mint 6800 hirdetést adtak fel a megyében, ami megegyezik a 2020-as kínálattal.

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Vas megyében például a kereslet 10,6 százalékkal nőtt a 2020-as szinthez képest, összesen több mint 65 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 382 ezer forintot tett ki, ez 9,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Szombathelyen 7,1 százalékkal 497 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

 • Sárváron 65,4 százalékkal 531 ezer forintra,
 • Kőszegen 32,3 százalékkal 426 ezer forintra,
 • Celldömölkön 6,8 százalékkal 237 ezer forintra,
 • Bükön pedig 1,7 százalékkal 302 ezer forintra
 • Körmenden 29 százalékkal 320 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

 • 890 millió forintos árral Sárvár áll a rangsor élén, egy 600 négyzetméteres, újszerű kúriával, amihez egy több mint 40 ezer négyzetméteres birtok tartozik.
 • A második helyet Bük szerezte meg 350 millió forinttal, itt egy felújított kastélyt hirdetnek 160 négyzetméteres alapterülettel, melléképülettel, garázzsal, medencével, valamint egy közel 4 ezer négyzetméteres telekkel.
 • A harmadik pedig Mikosszéplak 342 millió forinttal, ahol egy 2700 négyzetméteres 60 szobás műemlék kastély eladó.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

 • 1,2 millió forintos árral Győrvár településen található, egy 60 négyzetméteres ház telekkel.
 • Emellett Kemenesmagasiban és Pósfán 2,5 millió forintért kínálnak eladásra egy-egy ingatlant. Az előbbi egy 57 négyzetméteres vályogház, az utóbbi pedig épülőfélben lévő 28 négyzetméteres ház.

Mire lehet számítani 2022-ben? 

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján – akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott – lakáscélú – hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon”

– tette hozzá Balogh László.

A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Szombathely vonzáskörzetében, így Söptén, Sénen és Toronyon.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben – rövidebb megingásoktól eltekintve – fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!