Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? – Legek, árak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből

 • 2022. január 19.

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően – áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján. 

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt.

„A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly közel 11 ezer hirdetést adtak fel a megyében, ami 5,4 százalékkal több mint 2020-ban.

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például a kereslet 6,3 százalékkal nőtt a 2020-as szinthez képest, összesen több mint 78 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 333 ezer forintot tett ki, ez 9,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Nyíregyházán 14,8 százalékkal 387 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

 • Kisvárdán 12,1 százalékkal 250 ezer forintra,
 • Nyírbátorban 50,6 százalékkal 247 ezer forintra,
 • Újfehértón 85,2 százalékkal 276 ezer forintra
 • Vásárosnaményban pedig 11,6 százalékkal 154 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.
 • Míg Mátészalkán 0,4 százalékkal 227 ezer forintra csökkent az ár, ez lényegében stagnálást jelent.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

 • 349 millió forintos árral Nyíregyháza Sóstófürdőn található luxuskategóriájú 552 négyzetméteres családi háza áll a rangsor élén.
 • Ugyanitt található a második helyezett, 299 millió forintért. Ez egy 634 négyzetméteres luxusvilla, birtokkal együtt.
 • A harmadik pedig Nyíregyháza kertvárosa 298 millió forinttal, itt egy 3000 négyzetméteres parkosított telekkel egy 300 négyzetméteres 2020-ban épült luxus házat hirdetnek.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

 • 1,5 millió forintos árral Nemesborzova településen található, egy 55 négyzetméteres felújítandó ingatlan.
 • Emellett Mándon és Barabáson 1,6 és 1,7 millió forintért kínálnak eladásra egy-egy vályogházat. Az előbbi 70 négyzetméteres, míg az utóbbi 80.

Mire lehet számítani 2022-ben? 

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján – akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott – lakáscélú – hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon”

– tette hozzá Balogh László.

A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Nyíregyháza vonzáskörzetében, így Nagykállón, Nagycserkeszen és Nyírpazonyban.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben – rövidebb megingásoktól eltekintve – fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!