Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? – Legek, árak Csongrád-Csanád megyéből

  • 2022. január 19.

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően – áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Csongrád-Csanád megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján. 

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt.

„A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Csongrád-Csanád megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly közel 13 ezer hirdetést adtak fel a megyében, ami 2 százalékkal több mint 2020-ban.

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Csongrád-Csanád megyében összesen majdnem 133 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 414 ezer forintot tett ki, ez 9,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Szegeden 18,2 százalékkal 513 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

  • Hódmezővásárhelyen 12 százalékkal 270 ezer forintra,
  • Makón 32,7 százalékkal 199 ezer forintra,
  • Csongrádon 23,6 százalékkal 198 ezer forintra,
  • Szentesen pedig 24,6 százalékkal 708 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

  • 999 millió forintos árral Szeged áll a rangsor élén, egy most épülő, 12 lakásos társasház kialakítására alkalmas ingatlan, több mint 1000 négyzetméteres alapterülettel.
  • A második helyet szintén Szeged szerezte meg 699 millió forinttal, egy most épülő kilenc lakásos társasházzal, ami 750 négyzetméter.
  • A harmadik pedig egy szintén szegedi luxus kategóriájú 530 négyzetméteres, medencés ház 445 millió forinttal.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

  • Egymillió forintos árral Árpádhalom településen található, egy tatarozásra szoruló 56 négyzetméteres vályogház.
  • Emellett Csanyteleken másfél millió forintos 40 négyzetméteres házat kínálnak eladásra, és Bakson 1,59 millió forintért egy 59 négyzetméteres jó állapotúként hirdetett házat.

 

Mire lehet számítani 2022-ben? 

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján – akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott – lakáscélú – hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon”

– tette hozzá Balogh László.

A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Szeged vonzáskörzetében, így Deszken, Algyőn, Szatymazon és Sándorfalván.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben – rövidebb megingásoktól eltekintve – fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!