Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen lakbérek jellemzik a Csongrád-Csanád vármegyei albérletpiacot? 

  • 2023. szeptember 7.

Ahogy az egész országban, úgy Csongrád-Csanád vármegyében is nőttek az átlagos lakbérek az elmúlt egy év során – áll az ingatlan.com elemzésében, amely a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárakat, továbbá ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait is. 

Mi történt Csongrád-Csanád vármegyei piacon?  

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Csongrád-Csanád vármegyét magában foglaló dél-alföldi régióban júliusban 97 százalékkal magasabbak voltak a bérleti díjak 2015-ös átlagnál. Ennél mérsékeltebb, 92 százalékos drágulást mutatott az országos lakbérindex ezen az időtávon. A régiós lakbérek éves összevetésben 13 százalékkal nőttek, mint ahogy az országos átlag is.

Augusztusban pedig a vármegyében elérhető albérletek átlagos bérleti díja 140 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 130 ezer forinttal. A vármegyeszékhely az egyik legnagyobb egyetemvárosnak számít az országban, így alapvetően meghatározza a vármegyei albérletpiacot. Ezzel magyarázható, hogy Szegeden a vármegyei átlaghoz hasonlóan alakultak az árak: az idén 140 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 130 ezer forintot tett ki. 

 

A kereslet nőtt, a kínálat bővült

“Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette:

Már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent. A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Az elemzés szerint a legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Debrecenben augusztusban 180 ezer forintért, Pécsen 140 ezer forintért, Győrben 160 ezer forintért, Veszprémben pedig 165 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!