Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mi történt az új lakások országos és Veszprém megyei piacán?

  • 2022. március 1.

Országszerte megugrott a lakásépítési kedv 2021-ben, a kiadott építési engedélyek száma 33 százalékkal növekedett éves szinten. Ugyanakkor az átadott új lakások száma 29 százalékkal csökkent.

Változást hozott a múlt év az új lakások piacán. 2021-ben összesen kevesebb mint 20 ezer lakást adtak át Magyarországon, 29 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. Ugyanakkor a lakásépítési kedv fokozódott, összesen közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 33 százalékos éves növekedésnek felel meg.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“A múlt év elején a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, valamint a járvány legsúlyosabb időszakából elhalasztott vásárlásoknak köszönhetően nőtt a lakásépítési kedv, amelynek további lökést adott a tavaly októberben elindult zöld otthon program, ennek keretében kedvezményes kamatozású lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos lakóingatlanok építésére, vásárlására.”

Hozzátette:

“Tavaly azért épülhetett kevesebb lakás, mert a szigorúbb energetikai szabályozások tervezett, de elhalasztott határideje miatt sok építtető már 2020-ban befejezte a megkezdett lakásépítéseket.”

Ahogy a korábbi években, az országon belül jelentős eltérések láthatóak a friss adatok szerint. A megyei jogú városokban majdnem 4200 új lakást adtak át 2021-ben, szemben a 2020-as 7900 lakással, vagyis majdnem 50 százalékos volt a visszaesés. A többi városban 33 százalékkal 5243-ra csökkent az átadott új lakások száma, a községekben pedig 3421 új lakóingatlant vettek használatba, ez pedig 45 százalékos visszaesnek felel meg.

“A lakásépítési engedélyek magas száma miatt valószínűsíthetően jó évekre számíthat az új lakások piaca. Igaz, fontos figyelembe venni, hogy nem mindegyik építési engedélyből lesz végül valódi lakás”

– tette hozzá a szakember.

Hogyan teljesített a piac a megyében?

Veszprém megyében összesen 520 új lakóingatlan épült a múlt évben a hivatalos adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 799 ingatlannal, azaz 35 százalékos volt a csökkenés. Ezzel szemben a lakásépítési engedélyek száma 8 százalékkal 1188-ra emelkedett.

Az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben a megye újlakás-kínálata jelentősen bővült. Az egy évvel korábbihoz képest 114 százalékkal több új ingatlan várt gazdára. Balogh László azonban elmondta, hogy a kínálatban voltak úgynevezett “tervezőasztalos” lakások, azaz olyanok, amelyeknél még nem indult el az adott társasház építése vagy a kivitelezés még folyamatban volt.

Az ingatlan.com adatai szerint február közepén az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyen 754 ezer forintot tett ki, ez pedig 28 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbival összevetve. A jelentős kínálattal rendelkező megyei települések közül

  • Balatonalmádiban 18 százalékkal 937 ezer forintra,
  • Balatonfüreden 2 százalékkal 1,04 millió forintra,
  • Alsóörsön pedig 11 százalékkal 1,2 millió forintra nőttek a kínálati négyzetméterárak egy év leforgása alatt.

Veszprémi Gergely, CasaNetWork Ingatlanirodák megyei hálózatának tulajdonosa azt mondta:

“2021-ben az új lakás árak növekedtek a megyében. Véleményem szerint a kínálati oldal szűkössége határozza meg az árakat és ez marad 2022-ben is.  Nem tudunk ugyanis olyan projektekről, amelyek rövid távon volumenben befolyásolnák a piacot. Ez egyrészt magyarázható a gazdaságosan beépíthető telkek számának csökkenésével, valamint a kivitelezés során felmerülő kockázatokkal, például a gyorsan változó alapanyagárakkal.”

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!