Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mennyiért kínálják a felújítandó és a felújított lakásokat Nógrád megyében?

  • 2021.04.16.

Idén a megyei eladó használt lakóingatlanok – házak és lakások –  iránt érdeklődők több mint 43 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Az országos lakáspiacon belül kivételes helyzetben van a Nógrád megyei, mivel az átlagnál már eddig is nagyobb kereslet mutatkozott az itteni felújítandó ingatlanokra. Könnyen lehet, hogy még nagyobb lesz irántuk az érdeklődés – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből,  amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Nógrád megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az év első három hónapjában a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők 32 százaléka keresett felújítandó lakást vagy házat, szemben az egy évvel korábbi kevesebb mint 30 százalékkal. Vagyis erősödött a kereslet irántuk. Nógrád megye azért számít kivételesnek, mert tavaly és az idén is bőven 40 százalékos volt a felújítandó lakóingatlanok aránya a teljes keresletet nézve. A múlt évben a használt lakások és házak iránti kereslet 42,8 százaléka irányult a korszerűsítendő lakóingatlanokra, az idén ez az arány 43 százalék fölé nőtt. 

“A továbbiakban támaszt adhat a felújítandó lakások piacának a januárban elindult állami lakásfelújítási program, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A felújítandó lakások és házak eleve olcsóbbak, mint a felújítottak vagy jó állapotúak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Nógrád megyei lakáspiacot bemutató elemzése szerint április közepén összesen több mint 700 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 100 ezer forintot tett ki, ezzel szemben a felújítottakat 187 ezer forintért kínálták eladásra. 

A megyén belül jelentős különbségek vannak. Salgótarjánban a felújításra szoruló lakóingatlanoknál átlagban 122 ezer forint volt a négyzetméterár, míg a felújított társaiké 198 ezer forintra rúgott. A többi megyei települést nézve kiderül, hogy a felújítandó lakóingatlanok Bátonyterenyén 100 ezer, Balassagyarmaton 259 ezer, Pásztón 138 ezer, Szécsényben pedig 137 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vártak vevőre. 

Balogh László szerint a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Nógrád megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!