Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mennyibe kerülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyei albérletek? Hogyan alakult a piac az elmúlt években? 

  • 2023. szeptember 7.

Győr-Moson-Sopron vármegyében az országos trendeknek megfelelően nőttek az átlagos lakbérek az elmúlt egy év során – áll az ingatlan.com elemzésében, amely a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait. 

Lakbérek, évek, százalékok

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Győr-Moson-Sopron vármegyét magában foglaló nyugat-dunántúli régióban júliusban 69 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben. Ez az érték jóval elmarad az országos lakbérindextől, amely 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben a régiós lakbérek 15 százalékkal nőttek, szemben az országos 13 százalékos emelkedéssel.

Augusztusban pedig a vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 160 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 145 ezer forinttal. A vármegyeszékhely mellett Sopron is fontos egyetemvárosnak számít az országban, így alapvetően meghatározza a vármegyei albérletpiacot. Részben ezzel magyarázható, hogy Győrben a vármegyei átlaghoz hasonlóan az idén 160 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 150 ezer forintot tett ki. Sopronban 138 ezer forintról 168 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. A vármegye lakás- és albérletpiacának meghatározó formálói az egyetemisták mellett az Ausztriában munkát vállaló ingázók is.

 

Mitől kivételes az idei év? 

“Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette:

Már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent. A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Mennyiért lehet lakást bérelni az egyetemvárosokban? 

Az elemzés szerint a legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Debrecenben augusztusban 180 ezer forintért, Pécsen 140 ezer forintért, Szegeden is 140 ezer forintért, Veszprémben pedig 165 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!