Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Meglódult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei albérletpiac – ilyenek a bérleti díjak és az eladási árak

  • 2021.08.11.

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon. A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően. Borsod-Abaúj-Zemplén megyén belül Miskolcon 82 500 forintos átlagos havi bérleti díjjal kínálták az albérleteket július végén, az eladó lakóingatlanok – lakások, iker-, sor- és családi házak – esetében pedig az átlagos négyzetméterár 302 ezer forint volt. A lakáskiadásból adódó hozam pedig a befektetők számára is vonzóvá teheti a miskolci piacot. 

Az albérletek piacán elindult a főszezon a felsőoktatási ponthatárok július végén történő kihirdetésével, ez pedig felélénkítette a járványhatás miatt tavaly mélypontra kerülő, ám az idén élénkülést mutató piacot. Ugyanakkor az országos albérletpiac az utóbbi évekhez képest megváltozott, a fővároson kívüli piac erősödött – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely az országos albérletpiaci trendek mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helyzetet is ismerteti a kínálat alapján. 

 Élénkülő albérletpiac

“Az egyik legfontosabb változás az, hogy idén országosan csak 3 százalékkal nőtt az albérletpiaci kereslet, miközben a fővároson kívüli bérelhető lakóingatlanok iránti érdeklődés 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez a két számjegyű növekedés pedig elsősorban a megyeszékhelyek és az egyetemvárosok fokozódó népszerűségének köszönhető. Egy másik látványos adat szerint országos átlagban 2015 óta duplájára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti kereslet, ezzel szemben a fővároson kívüli piacon megtriplázódott”

– jellemezte a trendeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: További változás a korábbi időszakhoz képest, amely hozzájárul a kereslet erősödéséhez, hogy ma már a Budapesten kívüli piac a befektetők számára is vonzóbb célpont lehet, elsősorban az egyetemvárosokban, mégpedig a diákokhoz évről évre köthető kereslet és ezzel összefüggésben az elérhető hozamok miatt. Korábban a befektetési célú vásárlásoknak elsősorban Budapest adott helyet, de azzal, hogy sok megyeszékhelyen a lakóingatlanok eladási ára arányosan alacsonyabb, mint az elérhető bérleti díj, ezért ezek a nagyvárosok felkerülhetnek a lakásbefektetésben gondolkodók térképére. Emellett a gazdaság újraindulása miatt élénkülő munkaerőpiac is segítheti az különböző nagyvárosok albérletpiacának erősödését. 

 

A bérelhető lakások piacának erősödésére utalnak az albérletpiaci mozgásokat 2020 augusztusa óta bemutató hivatalos KSH-ingatlan.com lakbérindex-ének legújabb adatai is. Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőttek országos szinten a bérleti díjak, sorozatban ez volt a harmadik hónap, amikor több mint 1 százalékos volt a havi növekedés.  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is magában foglaló észak-magyarországi régióban a lakbérindex szerint az idén vegyesen alakultak az átlagos bérleti díjak az előző hónapokhoz képest: januárban, februárban és májusban 0,2-2,8 százalékkal csökkentek, miközben márciusban és áprilisban 0,9 százalékkal és 2,6 százalékkal nőttek, majd júniusban 0,6 százalékkal emelkedtek. 

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon. A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően. Borsod-Abaúj-Zemplén megyén belül Miskolcon 82 500 forintos átlagos havi bérleti díjjal kínálták az albérleteket július végén, az eladó lakóingatlanok - lakások, iker-, sor- és családi házak - esetében pedig az átlagos négyzetméterár 302 ezer forint volt. A lakáskiadásból adódó hozam pedig a befektetők számára is vonzóvá teheti a miskolci piacot. 

Venni vagy bérelni?

Persze minden nagyvárosban, így a nagy egyetemvárosokban is felmerül a kérdés, hogy lakóingatlant bérelni vagy vásárolni érdemes-e, akár a hitelfelvétel lehetőségét is mérlegelve. Ugyanis, akinek van megfelelő saját forrása és hitelképes, az akár lakáskölcsönből is finanszírozhatja a vásárlást, a lakáskiadásból származó bevételből pedig fizetheti a törlesztéseket. Például a legkedvezőbb, piaci alapú 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű kölcsönöknél a havi törlesztés 65 ezer forint alatt marad. 

Az inflációs kockázatok miatt a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklust indított júniusban, így emelkedés várható a hitelkamatoknál. Akik hitelfelvételben gondolkodnak, azoknak érdemes minél előbb lépniük, mert drágábbak lehetnek a hitelek.

Jobb a hozam mint Budapesten

Az ingatlan.com adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyén belül Miskolcon az eladásra kínált lakóingatlanok – lakások, iker-, sor- és családi házak – átlagos négyzetméterára 302 ezer forint volt. Az átlagos havi bérleti díj pedig 82 500 forintot tett ki. Ezekből adódóan Miskolcon a lakáskiadás 7 százalékos bruttó hozamot mutat a kínálati piaci adatok szerint. Ez pedig – megfelelő helyi kínálat esetén – az ország más részeiben élő, lakáspiaci befektetésben gondolkodókat is lépésre késztetheti, mivel kedvezőbb hozamot jelent az 5 százalék alatti fővárosi hozamnál is. 

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!