Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Majdnem ötszörös bővülés az új lakások Csongrád-Csanád megyei piacán – mit hozhat a jövő?

  • 2021.05.17.

Közel ötszörösére nőtt a 10 ezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Csongrád-Csanád megyében 2015 és 2020 között.

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Csongrád-Csanád megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt. Az ingatlan.com Csongrád-Csanád megyei újlakáspiacról szóló elemzése bemutatja, hogyan alakult a megyében az újlakásátadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Kiderül az elemzésből az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa miatt. 

Hatalmas bővülés

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakásátadást jelentett a 2015-ös 7,7 új lakással szemben. Azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. 

Az új lakóingatlanok Csongrád-Csanád megyei piaca ennél jobban teljesített. 2020-ban 1249 új lakást adtak át a megyében, ez több éves csúcsot és 81 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest. Így tízezer lakosra 31,5 lakás jutott 2020-ban, ez majdnem ötszörös növekedésnek felel meg a 2015-ös 6,6 lakáshoz képest. A teljes megyei lakásállományra vetítve 0,14 százalékról 0,63 százalékra nőtt az új lakások aránya.  

Mi a magyarázata a bővülésnek? És a csökkenésnek?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az, hogy a járvány évében ért el kiemelkedő eredményeket a megyei újlakáspiac annak köszönhető, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően 1-2 évvel korábban indult.”

Hozzátette:

“A pandémia kedvezőtlen hatása tehát nem látszik az újlakásátadások számában, ám a lakásépítési kedven azonban nyomot hagyott. Csongrád-Csanád megyében 509 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évekre jellemző 700 feletti engedélyszámmal. A csökkenésben a pandémia mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.”

Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra és várhatóan a jövőben is kitarthat a fejlődés, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a kedvezményes áfa tartósan megmaradjon. 

Árak, megyék, jövőkép

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránt érdeklődők száma duplája volt az előző években látott szintnek. Csongrád-Csanád megyében  Szegeden volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 589 ezer forint volt.

Az érdeklődők számának jelentős növekedése igaz sok más megye piacára is. Ez  összhangban van az elmúlt években kialakult trenddel: az utóbbi években ugyanis Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt, ez a folyamat pedig várhatóan a jövőben újabb lendületet kaphat.  

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!