Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Komótosabbá vált a Győr-Moson-Sopron vármegyei lakáspiac

  • 2023. június 8.

Ahogy az országban, úgy Győr-Moson-Sopron vármegyében is irányt váltott a 2010-es évek második felében fokozatosan bővülő lakáspiac. Éves szinten még jelentősebb emelkedésről van szó, de az idei évben már minimális drágulás látható a használt lakások piacán. Egyebek mellett ez derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely részletesen mutatja be a vármegye lakáspiacát.

Visszafogták magukat az árak

Győr-Moson-Sopron vármegye kínálatában szereplő lakóingatlanok esetében idén májusban 663 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Ez az egy évvel ezelőtti 564 ezer forinthoz képest 18 százalékos emelkedésnek felel meg, míg a januári 546 ezer forinthoz viszonyítva csak 3 százalékos többletet takar.

Az adatok arra utalnak, hogy a vármegyét meghatározó lassulás nemcsak itt, hanem az egész országra igaz. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ért a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak.”

A korábbi évekhez képest tehát visszafogottabb lett a lakáspiac, ami egyebek mellett azzal magyarázható, hogy a mindennapi kiadások emelkedése és a gazdasági bizonytalanság miatt sokan későbbre tolták a lakásvásárlást. Összességében országos és vármegyei szinten a kereslet jelentősen csökkent, a kínálat pedig bővült. Győr-Moson-Sopron vármegyében tavaly májushoz képest másfélszeresére bővült a használt lakások kínálata.

Árcsökkenés Győrben

Győrben még látványosabb a változás, hiszen a használt lakások átlagos négyzetméterára 753 ezer forint volt idén májusban, ami szerény 6 százalékos növekedés éves szinten, ugyanakkor 1 százalékos csökkenés januárhoz képest. Ez a tendencia a győri új lakásoknál is jellemző: a 857 ezer forintos négyzetméteráruk ugyan 6,6 százalékos éves drágulást tükröz, de az idén már fél százalékos csökkenés figyelhető meg.

Visszatérve a használt lakóingatlan-piacra, Mosonmagyaróváron a 708 ezer forintos összeg 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit és 6 százalékkal az év eleji szintet. Győrhöz hasonló a kapuvári forgatókönyv: ahol 452 ezer forintért hirdetik eladásra a használt lakásokat, ami 36 százalékos éves drágulásnak felel meg, ezzel szemben az idei év elejével összevetve 5 százalékos csökkenés látható.

A soproni piac más úton jár. Az éves szinten 29, januárhoz viszonyítva 10 százalékos növekedés májusra 744 ezer forintos négyzetméterárat eredményezett. Sopron egyedi helyzetét több tényező adja: jelentős idegenforgalommal rendelkezik, emellett egyetemváros, és elvitathatatlanul komoly hatású a határ menti elhelyezkedése is.

Az országos lakáspiacra jellemző megtorpanás minden vármegyében más-más mértékű. Győr-Moson-Sopronban több dolog is hozzájárul ahhoz, hogy az ország más részeihez képest stabilabb legyen az ottani lakáspiac. A bizonytalan gazdasági környezet kisebb mértékben fejti ki kedvezőtlen hatását. A pozitívumok közé tartozik, hogy Sopron mellett Győr is egyetemváros, így erős albérletpiacokkal rendelkeznek. A vármegye ráadásul iparilag az egyik legfejlettebb térség az országban. Az egy főre jutó ipari termelési érték tavaly közel 12 millió forint volt, ami több mint a duplája az országos átlagnak.

Munkaerőpiaci szempontból is kimagasló vármegyéről van szó, mivel a foglalkoztatási ráta 79,2 százalékos volt tavaly, ami a legjobb mutató az országon belül.

Eladó ingatlanok a vármegyében

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!