Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kivételes helyzetben van Komárom-Esztergom vármegye

  • 2023. július 26.

A legfrissebb adatok szerint az országosnál kedvezőbb tendenciák láthatóak Komárom-Esztergom vármegyében a népesség alakulását és az ingatlanpiaci viszonyokat tekintve. A vármegyében a lakosok száma 2011-hez képest 1 százalékkal 301 ezer főre csökkent, országosan viszont nagyobb mértékben, 3,4 százalékkal 9,6 millióra mérséklődött – derül ki az ingatlan.com új elemzéséből, amely a friss népszámlálási adatok alapján mutatja be a Komárom-Esztergom vármegyei lakáspiacon bekövetkezett változásokat.

Árak a vármegyéből

A hivatalos adatok alapján a lakosságszám országosnál kisebb mértékű csökkenésével párhuzamosan Komárom-Esztergom vármegyében a lakóingatlanok száma – az országos növekedéshez hasonlóan – 4 százalékkal 132 ezerre emelkedett az előző népszámláláshoz képest. Az ingatlan.com adatai szerint idén július elején összesen majdnem 3300 eladó lakóingatlan szerepelt a kínálatban. Az átlagos négyzetméterára 491 ezer forint volt, ami 149 százalékos drágulásnak felel meg a 2018-hoz képest. Tatabányán az átlagos négyzetméterár 115 százalékkal 538 ezerre nőtt.

Az is kiderül az ingatlan.com elemzéséből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező vármegyei településeket nézve Esztergomban például 151 százalékkal 562 ezer forintra, Tatán 101 százalékkal 650 ezer forintra, Oroszlányban pedig 123 százalékkal 440 ezer forintra, Komáromban pedig 156 százalékkal 537 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai.

A vármegye az egy főre jutó ipari termelést nézve kiugróan jó eredményekkel rendelkezik, 2023 első negyedévében első helyen állt az országban. Az ebből adódó gazdasági fejlettség az ingatlanpiacot is pozitívan befolyásolja.

Hogyan alakult az országos ingatlanpiac?

“A 2011-hez képest bekövetkezett változások közül kiemelhető, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei. Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni. Ez azonban az országos tendencia, a különböző országrészekben komolyabb eltérések láthatóak”

– ismertette az országos trendeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Beszélt arról is, hogy idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás későbbre tolta a lakásvásárlást, költözést. A jövőben a vármegyei lakáspiacnak ezen vásárlások pótlása adhat majd lendületet.

Eladó ingatlanok a vármegyében

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!