Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kiugró érdeklődés a Veszprém megyei használt lakások és házak iránt, de mi a helyzet a felújítandó lakóingatlanokkal?

  • 2021. április 16.

Jelentősen 41 százalékkal nőtt a Veszprém megyei használt lakások és házak iránti érdeklődések száma az idén.

Nagyobb szeletet kaphatnak az idén a használt lakóingatlanok piacán a felújítandó házak és lakások, a kereslet ugyanis erősödött irántuk áll az ingatlan.com legújabb elemzésében,  amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Veszprém megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az év első három hónapjában a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Vagyis erősödött a kereslet irántuk az országos piacon. 

“A korszerűsítendő lakások fokozottabb népszerűsége az állami lakásfelújítási program köszönhető elsősorban. A feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette:

“2021 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 41 százalékkal nőtt a Veszprém megyei eladó használt lakások és házak iránti érdeklődők száma, de a felújítandó lakóingatlanok aránya a teljes keresleten belül lényegében stagnált, az érintettek 28 százaléka nézett ilyen ingatlant.”

A szakember szerint megyei lakóingatlanok iránti kereslet felfutása mellett az országos tendenciával ellentétben azért nem nőtt a felújítandók aránya az érdeklődéseken belül, mert sokan a Balaton-partján lévő ingatlanokat keresik, főként második ingatlannak, nyaralásra, nem pedig állandó lakhatásra. Az ilyen ingatlanokra pedig nem jár az állami támogatás. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Veszprém megyei elemzése szerint április közepén összesen majdnem 2200 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 281 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 466 ezer forintos összeg jellemezte. 

Veszprémben a felújítandó lakásokat és házaka 394 ezer, a felújítottakét pedig 491 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. A korszerűsítésre váró lakóingatlanok négyzetméterára Pápán 206 ezer, Várpalotán 297 ezer, Tapolcán pedig 214 ezer forintot tett ki. A Balaton-parti településeken közül Balatonalmádiban ezek az ingatlanok 349 ezer, Balatonfüreden 486 ezer, Balatonfűzfőn pedig 330 ezer forintos árral szerepeltek a kínálatban. 

Balogh László azt is elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Veszprém megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!