Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kiugró érdeklődés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei használt lakások és házak iránt, de mi a helyzet a felújítandó lakóingatlanokkal?

  • 2021. április 16.

Jelentősen, 45 százalékkal nőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei használt lakások és házak iránti kereslet az idén.

Felélénkült a használt lakóingatlanok iránti kereslet az idén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei piacon – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását, egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal.

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette:

“2021 első három hónapjában – az előző év azonos időszakához képest – jelentősen, 45 százalékkal nőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eladó használt lakások és házak iránti érdeklődők száma. A felújítandó lakóingatlanok aránya a teljes keresleten belül lényegében stagnált, az érintettek 33 százaléka nézett ilyen ingatlant.”

A felújítandó lakóingatlanok piaca mindazonáltal az alacsonyabb négyzetméterár és a lakásfelújítási program miatt erősödhet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a következő időszakban. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 2 ezer használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 138 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 252 ezer forintos összeg jellemezte. 

Miskolcon a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 243 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 300 ezer forintért. A megye többi települése közül például Nyékládházán a felújítandó házaknál és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 236 ezer forint volt. Kazincbarcikán 163 ezer forintot, Tiszaújvárosban 321 ezer, Tokajban 137 ezer forintot, Sárospatakon 130 ezer forintot, Szerencsen pedig 93 ezer forintot tett ki. 

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!