Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Irányváltás az albérletpiacon – mennyiért lehet lakást bérelni Békés vármegyében?

  • 2023. március 5.

Irányt váltott az országos albérletpiac januárban, havi szinten ugyanis emelkedtek a lakbérek a decemberi csökkenést követően a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Az elemzésből kiderül, hogy Békés vármegyében és a környékén hogyan alakultak rövid és hosszabb távon a bérleti díjak, valamint az is, hogy a vármegye legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező településein mennyi jelenleg az átlagos lakbér.

 Változott a helyzet

“Fordulat történt az országos albérletpiacon idén januárban. Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, míg november és december között csökkentek. A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon. Ugyancsak többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől.

A hosszú távú adatokból látható, hogy az Békés vármegyét magában foglaló dél-alföldi régióban egy év alatt 13,2 százalékkal, 2015-höz képest pedig 75,9 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek.

Mennyiért kínálják a kiadó lakásokat a vármegyében?

Az elemzés konkrét adatokon keresztül mutatja be a vármegye jelenlegi – február végi – albérletpiaci helyzetét. A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 90 ezer forintot tett ki.

A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 90 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok.

Emellett

  • Szarvason 120 ezer forintnál,
  • Orosházán 112 ezer forintnál,

jártak a bérleti díjak 2023 februárjában.

Kiadó ingatlanok a vármegyében

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!