Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatottak a szigorítások és a harmadik hullám Békés megye lakáspiacára

  • 2021.03.25.

Bár a járvány miatt elrendelt szigorítások után csökkent az érdeklődés a Békés megyei eladó lakóingatlanok iránt, de a megtorpanás átmeneti volt: március második hetében már 9,5 százalékkal nőtt a kereslet az előző héthez képest.

 Megbolygatták az országos, ezen belül a Békés megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok – azaz lakások és házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac. Legújabb elemzésünk a Békés megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

Mi várható?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Békés megyei lakáspiac idei teljesítményét. Összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek szintén segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Az is valószínűsíthető, hogy sokan az idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.”

Fontos tényező Balogh László szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások a piacon, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon. “Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac” – tette hozzá.

Mi a helyzet a Békés megyei piacon?

Az ingatlan.com elemzése szerint a szigorítások bejelentése miatt visszaeső kereslet március második hetében az elsőhöz képest 9,5 százalékkal nőtt. A megyében közel 1500 lakóingatlant kínáltak eladásra március közepén. A legnagyobb lakáskínálattal rendelkező településeken az eladó használt lakóingatlanok négyzetméterára átlagosan 67-255 ezer forint volt. A legmagasabb négyzetméterár Békéscsabát jellemezte, Gyulán 4 ezer forinttal alacsonyabb, 251 ezer forint volt, míg Orosházán 195 ezer forintot tett ki. Sarkadon pedig bőven 100 ezer forint alatti négyzetméterárakkal találkozhattak a vevőjelöltek.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!