Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatottak a szigorítások a Veszprém megyei lakáspiacra

  • 2021. március 17.

Azonnal hatást gyakoroltak az országos, így a Veszprém megyei lakáspiacra a járvány harmadik hulláma miatt elrendelt szigorítások. Az eladó megyei lakóingatlanok iránti érdeklődések heti összevetésben 20 százalékkal csökkentek. 

A járvány harmadik hulláma miatt bevezetett szigorítások óvatosabbá tette a lakáseladást és -vásárlást tervező háztartásokat. A korlátozások bejelentése azonnal hatást gyakorolt a lakáspiaci keresletre és kínálatra. Országos szinten eladásra hirdetett lakóingatlanok – lakások és családi házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent a bejelentések után – március 4-én csütörtökön és március 5-én pénteken – az egy héttel korábbihoz, azaz február végéhez képest – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a Veszprém megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot vizsgálta, egyben a március közepére jellemző árakat is bemutatja.

Mire lehet számítani a megyében?

Veszprém megyében a járványügyi korlátozások bejelentése után 20 százalékkal mérséklődött a használt lakóingatlanok iránti érdeklődés heti összevetésben.  A március 8-án kezdődő héten azonban megkezdte a felzárkózást a piac. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“A szigorítások miatt bekövetkezett visszaesés átmenetinek tekinthető és várhatóan nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Veszprém megyei lakáspiac idei teljesítményét. Az állami lakásprogram idei bővítése – többek között a kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége – élénkítik majd a lakáspiacot.”

A tavalyi járványhelyzetben elhalasztott lakásvásárlások egy részét a bizonytalanság visszahúzódásával, az átoltottság növekedése után már az idén pótolhatják az érintettek.

A lakáspiac egészének, ezen belül a Veszprém megyének van egy alapvető motorja, amely válságidőszakokban is támaszt ad mind a keresletnek, mind a kínálatnak. Ugyanis a családi helyzet változása, például gyermekszületések vagy éppen párok összeköltözése miatt sokan eladják a meglévő ingatlanukat és keresnek nagyobbat. Emellett a szülőktől elköltöző fiatalok, valamint az örökölt ingatlanok tulajdonosai is megjelennek piaci szereplőként. Ehhez jön extra lendületként, ha felívelő pályára áll a gazdaság, javul a lakossági bizalom és a bérek is emelkedést mutatnak. Balogh László hozzátette:

“A Veszprém megyei ingatlanpiacon belül a Balaton-parti lakóingatlanok kivételes helyzetben vannak az úgynevezett “karanténhatás” miatt. Már a múlt évben is erősödött a kerttel rendelkező házak, valamint a nyaralók iránti kereslet, ez pedig szintén élénkítheti az itteni piacot.”

Eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések és kínálat alakulása a szigorítások bejelentése után

Mit mutat a kínálati “árlista”?

Az ingatlan.com megyei összeállítása szerint március közepén majdnem 3200 lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok.

A legnagyobb kínálattal rendelkező településeken 212-722 ezer forint volt a medián négyzetméterár március közepén. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.) Veszprémben 464 ezer forintért, Pápán 267 ezer forintért, Sümegen 212 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanokat a tulajdonosok. A Balaton-parton magasabbak az árak: Balatonalmádit például 722 ezer forintos, Balatonfüredet pedig 678 ezer forintos ár jellemezte március közepén.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!