Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatottak a szigorítások a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakáspiacra

  • 2021.03.17.

Heti összevetésben 27 százalékkal visszaesett az érdeklődés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei eladó lakóingatlanok iránt.

A járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások országos szinten azonnal hatást gyakoroltak a lakáspiaci keresletre. Az országban eladásra hirdetett lakóingatlanok – lakások és családi házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent a bejelentések után az egy héttel korábbihoz, azaz február végéhez képest – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ingatlanpiaci keresletet és kínálatot vizsgálta. Továbbá ismerteti a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat.

A megyében a járványügyi korlátozások bejelentése átlagban 27 százalékkal vetette vissza a használt lakások iránti érdeklődéseket. A március 8-án kezdődő héten azonban megkezdődött a felzárkózás.

Mire lehet számítani?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“A szigorítások miatt bekövetkezett visszaesés átmenetinek tekinthető és várhatóan nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakáspiac idei teljesítményét. Az állami lakásprogram idei bővítése – többek között a kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége – élénkítik majd a lakáspiacot.”

Hozzátette: a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott lakásvásárlások egy részét a bizonytalanság visszahúzódásával, az átoltottság növekedése után már az idén pótolhatják az érintettek.

Az ingatlan.com szakértője kiemelte, hogy a lakáspiac egészének, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének is van egy alapvető motorja, amely válságidőszakokban is támaszt adnak mind a keresletnek, mind a kínálatnak. Ugyanis a családi helyzet változása, például gyermekszületések vagy éppen párok összeköltözése miatt sokan eladják a meglévő ingatlanukat és keresnek nagyobbat. Továbbá a szülőktől elköltöző fiatalok, valamint az örökölt ingatlanok tulajdonosai is megjelennek piaci szereplőként. Ehhez jön extra lendületként, ha felívelő pályára áll a gazdaság, javul a lakossági bizalom és a bérek is emelkedést mutatnak.

Mit mutat a kínálati “árlista”?

Az ingatlan.com megyei összeállítása szerint a megyében március közepén összesen közel 2900 lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok.

A legjelentősebb kínálattal rendelkező megyei településeken (Nyíregyháza, Mátészalka, Kisvárda, Tiszavasvári) az eladó használt lakóingatlanok medián négyzetméterára 102-347 ezer forint volt. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

Az ingatlan.com előrejelzése szerint, a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után komolyabb élénkülésre lehet majd számítani az országos és a megyei lakáspiac egyaránt.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!