Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatottak a harmadik hullám miatt elrendelt szigorítások a Győr-Moson-Sopron megyei lakáspiacra

  • 2021.03.17.

A járvány harmadik hulláma miatt elrendelt szigorítások eredményeként heti összevetésben 21 százalékkal esett vissza az érdeklődés a Győr-Moson-Sopron megyei eladó lakóingatlanok iránt. 

A járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások országos szinten azonnal hatást gyakoroltak a lakáspiaci keresletre. Az országban eladásra hirdetett lakóingatlanok – lakások és családi házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent a bejelentések után – március 4-én csütörtökön és március 5-én pénteken – az egy héttel korábbihoz, azaz február végéhez képest. Ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Győr-Moson-Sopron megyei ingatlanpiaci kereslet és kínálat alakulását vizsgálta. Emellett bemutatja a legnagyobb kínálattal rendelkező településekre jellemző négyzetméterárakat.

A megyében a járványügyi korlátozások bejelentése heti összevetésben átlagosan 21 százalékkal vetette vissza a használt lakások iránti érdeklődéseket, és kevesebb új lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy héttel korábban. A március 8-án kezdődő héten azonban mind a kereslet, mind kínálat megkezdte a felzárkózást.

Mi jöhet most?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“A szigorítások miatt bekövetkezett visszaesés átmenetinek tekinthető és várhatóan nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Győr-Moson-Sopron megyei lakáspiac idei teljesítményét. Az állami lakásprogram idei bővítése – többek között a kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége – élénkítik majd a lakáspiacot.”

A tavalyi járványhelyzetben elhalasztott lakásvásárlások egy részét a bizonytalanság visszahúzódásával, az átoltottság növekedése után már az idén pótolhatják az érintettek.

Az ingatlan.com szakértője kiemelte, hogy a lakáspiac egészének, ezen belül Győr-Moson-Sopron megyének is van egy alapvető motorja, amely válságidőszakokban is támaszt ad mind a keresletnek, mind a kínálatnak. A családi helyzet változása, például gyermekvállalás vagy éppen párok összeköltözése miatt sokan eladják a meglévő ingatlanukat és keresnek nagyobbat. Emellett a szülőktől elköltöző fiatalok, valamint az örökölt ingatlanok tulajdonosai is megjelennek piaci szereplőként. Ehhez jön extra lendületként, ha felívelő pályára áll a gazdaság, javul a lakossági bizalom és a fizetések is emelkednek.

Mit mutat a kínálati “árlista”?

Az ingatlan.com megyei összeállítása szerint a megyében március közepén több mint 5800 lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok.

A lakáspiaci szempontból legerősebb településeken (Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Csorna) az eladó használt lakóingatlanok medián négyzetméterára 254-473 ezer forint volt(A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

Az ingatlan.com előrejelzése szerint, a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után komolyabb élénkülésre lehet majd számítani az országos és a megyei lakáspiac egyaránt. A Győr-Moson-Sopron megyei lakáspiac az országon belül kivételes, mert iparilag a legfejlettebb térségek közé tartozik. Emiatt a vásárlóerő magasabb az átlagosnál, így a lakáspiaci kereslet is, ez pedig szerepet játszik abban, hogy százezer lakosra vetítve itt épül a legtöbb új lakóingatlan az országban.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!