Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így alakultak a költözések Győr-Moson-Sopron megyében, ennyibe kerülnek most a lakóingatlanok

  • 2022.11.22.

Számottevő változások történtek a múlt évben az országon belül a lakáspiac motorját jelentő költözéseket tekintve az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokon alapuló elemzése szerint, amely ismerteti továbbá az úgynevezett vándorlási adatokat is. Többek között azt, hogy tavaly hányan költöztek be a megyébe és hányan távoztak onnan. Az elemzésből kiderül az is, hogy a megye legnagyobb ingatlankínálattal rendelkező városaiban hogyan alakultak novemberben az eladásra váró lakások az átlagos négyzetméterárai.

Mi történt az országban? 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos adatokat értékelve közölte:

“Az állandó vándorlások mérlege alapján a múlt évben a megyék közül Pest megye volt a legnépszerűbb, összesen több mint 62 ezren költöztek oda bármelyik másik megyéből vagy Budapestről. Igaz, ezzel párhuzamosan 46 ezer Pest megyei lakos költözött valamelyik másik megyébe vagy a fővárosba. Sokan választották új lakhelyüknek Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye valamelyik települését, azaz a beköltözéseket tekintve Pest megye után ezek voltak a legnépszerűbb célpontok.”

Hozzátette:

“A különböző megyékből indult költözések alapján kiderült az is, melyek voltak 2021 leghűségesebb megyéi. Az állandó lakhelyet váltók közül a legnagyobb – 85 százalékos – arányban Győr-Moson-Sopronban találtak új otthonra a megyén belül az érintettek. A nyugati határmegyét Baranya és Vas megye követi 80 százalék feletti eredménnyel, Csongrád-Csanád megyében pedig a költözők 59 százaléka településen belül váltott lakhelyet. Hasonlóan magas a településen belül költözők aránya Hajdú-Bihar és Békés megyében is, ahol az elköltözők 57 százaléka maradt az adott településen belül.

Az országos áttekintés után az elemzés ismerteti Győr-Moson-Sopron adatait. A megyébe 16 213-an érkeztek másik megyéből vagy éppen a fővárosból: a legtöbben Veszprém és Komárom-Esztergom megyéből, valamint Budapestről érkeztek, mégpedig összesen több mint 2 ezren. Ezzel párhuzamosan 14 061-en költöztek “ki” a megyéből, körükben Budapest, Pest és Veszprém megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen 1838-an választották. Győr-Moson-Sopron megyén belül pedig 22 644-en váltottak lakhelyet, 10 156-an másik településre, több mint 12 ezren pedig az adott településen belül költöztek el.

Árkörkép a megyéből

Az ingatlan.com elemzése a megyére november közepén jellemző árakat is bemutatja az eladásra váró 4657 ezer lakóingatlan adata alapján. A megyeszékhelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 737 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 53 millió forint volt.

A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül Sopronban 691 ezer forintot, Mosonmagyaróváron 641 ezer forintot, Győrújbaráton 683 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 50,5,-85,4 millió forint között szóródott.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!